Priopćenje za javnost - Ljubljanska banka

Hrvatska nije zaprimila tužbu Slovenije radi naplate potraživanja Ljubljanske banke od hrvatskih poduzeća

Nastavno na vijest STA objavljenu 15. rujna 2016. da je Slovenija podnijela tužbu protiv Hrvatske radi naplate potraživanja Ljubljanske banke od hrvatskih poduzeća, Ured zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom navodi da takvu tužbu nije zaprimio.
 
U skladu s Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i Poslovnikom Suda, Europski sud će, ukoliko i kada zaprimi slovensku tužbu, prvo odlučivati je li ona dopuštena,  a onda je li osnovana. Hrvatska će imati priliku očitovati se na navode Slovenije nakon što joj Europski sud dostavi tužbu.   
Europski sud je do sada razmatao tri predmeta vezana za Ljubljansku banku. To su bili predmeti; Kovačić i dr. protiv Slovenije koji je brisao s liste predmeta Suda jer su štediše tijekom trajanja postupaka pred Europskim sudom naplatile svoja potraživanja, predmet Ališić i dr. protiv BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije u kojem je utvrdio odgovornost Slovenije za povrat stare devizne štednje Ljubljanske banke d.d. štedišama izvan Slovenije, te predmet  Ljubljanska banka d.d protiv Hrvatske koji je proglasio nedopuštenim.
 
Sve presude i odluke Europskog suda dostupne su na web stranici Suda (http://hudoc.echr.coe.int/).
 

Pisane vijesti