Nova presuda – Travaš protiv Hrvatske

Otkaz vjeroučitelju nije doveo do povrede njegovih ljudskih prava

Europski sud za ljudska prava je dana 4. listopada 2016. donio presudu u predmetu Travaš protiv RH. Riječ je o predmetu povodom tužbe g. Petra Travaša (dalje: tužitelj), koji je tvrdio da je otkaz koji su mu dale školske vlasti doveo do povrede prava na poštivanje njegovog privatnog i obiteljskog života, kako ga predviđa čl. 8. Konvencije.
 
Naime, tužitelj je radio kao vjeroučitelj u dvije srednje škole na području grada Opatije. Bio je u crkvenom braku, da bi nakon sudskog razvoda sklopio drugi, građanski brak. Zbog toga što njegov prvi brak crkvene vlasti nikada nisu poništile ili razvrgnule, Riječka nadbiskupija je tužitelju oduzela tzv. kanonski mandat, odnosno dozvolu da predaje vjeronauk u školi, smatrajući da tužitelj „ne svjedoči kršćanski život“. Kako podnositelj više nije mogao predavati vjeronauk u školi (sukladno ugovorima koje je država sklopila sa Svetom Stolicom), školske vlasti pokušale su mu pronaći drugo radno mjesto (učitelja etike). Međutim, budući da takvo radno mjesto nije bilo slobodno, tužitelju je uručen otkaz uz pripadajuću otpremninu.
 
Tužitelj je tvrdio da takve odluke školskih vlasti predstavljaju nedopušteno zadiranje u njegov privatni i obiteljski život.
 
Europski sud je utvrdio da otkaz podnositelju bio opravdan sa stanovišta njegovih ljudskih prava. Sud je u nekoliko navrata ponovio da je tužitelj unaprijed znao koje će biti posljedice sklapanja drugog braka, bez da je u postupku pred crkvenim tijelima prethodno  poništio ili razvrgnuo prvi, crkveni brak. Europski sud je također primijetio da su školske vlasti učinile sve u njihovoj moći da tužitelju pronađu drugo radno mjesto (učitelja etike). Tek kada to nije bilo moguće, tužitelju je uručen otkaz, ali uz pripadajuću otpremninu i mogućnost ostvarivanja naknade za nezaposlene osobe. Zbog takvih postupaka školskih vlasti, Europski sud je utvrdio da sankcija otkaza nije bila prestroga. Također, Europski sud je utvrdio da su domaći sudovi, a pogotovo Ustavni sud, detaljno razmotrili podnositeljev slučaj, s aspekta svih sukobljenih prava i interesa.
 
Prema tome, Europski sud je utvrdio da nije povrijeđeno pravo podnositelja na poštivanje njegovog privatnog i obiteljskog života.
 
Presuda još nije konačna. Postat će konačna ako nijedna strana u postupku ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem u roku od tri mjeseca od dana objave presude. Presuda su dostupne na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a bit će prevedena na hrvatski jezik i objavljena na web stranici Ureda zastupnice (https://uredzastupnika.gov.hr). Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01/4878-100.

Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP