Nova presuda - S.L. i J.L. protiv Hrvatske

Naknada štete zbog propusta države da zaštiti imovinu tužiteljica

Dana 6. listopada 2016. g. Europski sud za ljudska prava donio je presudu kojom je dodijelio tužiteljicama S.L. i J.L. (identitet tužiteljica je odlukom Suda zaštićen) naknadu štete zbog povrede njihovog prava na mirno uživanje prava vlasništva, a koju povredu je utvrdio svojom ranijom presudom od 7. svibnja 2015.
 
Naime, dana 7. svibnja 2015. g. Europski sud za ljudska prava donio je presudu kojom je utvrdio da je tužiteljicama povrijeđeno pravo na mirno uživanje prava vlasništva, jer Centar za socijalnu skrb u Puli nije na odgovarajući način zaštitio njihovu imovinu.
 
Naime, podnositeljice (tada maloljetne) su do 2001. godine bile vlasnice kuće u Puli, koju su na njihovo ime kupili njihovi roditelji. Njihovi roditelji zapali su u financijske poteškoće te ostali bez ikakvih prihoda, a otac je otišao na odsluženje zatvorske kazne. Zbog toga su njihovi roditelji odlučili tu kuću zamijeniti za stan u stambenoj zgradi, te su se radi dobivanja potrebne suglasnosti obratili Centru za socijalnu skrb u Puli.
 
Centar je to odobrenje dao, te je u konačnici ta kuća zamijenjena za stan u stambenoj zgradi, pripadajuću garažu i određeni novčani iznos.
 
Europski sud za ljudska prava je utvrdio da je Centar dao odobrenje za sklapanje tog ugovora, iako iz svih okolnosti slučaja proizlazi da je vrijednost kuće bila veća od onoga što su tužiteljice dobile zauzvrat. Centar međutim nije zatražio mišljenje stručnjaka o vrijednosti tih nekretnina, niti je izašao na lice mjesta da provjeri stanje zamijenjenih nekretnina.
 
Nakon donošenja te prve presude, Europski sud je nastavio postupak u odnosu na zahtjev tužiteljica za naknadu materijalne štete, te utvrdio da su zamjenom nekretnina tužiteljice bile oštećene za 300.000 EUR, te je taj iznos dosudio tužiteljicama, kao i troškove postupka u iznos od 6.000 EUR.
 
Ova presuda još nije konačna. Ista će postati konačna ako niti jedna od strana u postupku, u roku od tri mjeseca od dana objave presude, ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem. Nakon konačnosti predmet će se nalaziti u postupku izvršenja pred Odborom ministara Vijeća Europe.
 
Ova presuda je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice (https://uredzastupnika.gov.hr/).
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01/4878-100.
 

Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP