Nova odluka – Glavaš protiv Hrvatske

Tužitelj je zlouporabio pravo na tužbu Europskom sudu

Dana 6. listopada 2016. g. Europski sud za ljudska prava donio je odluku kojom je odbacio zahtjev (tužbu) g. Branimira Glavaša Europskom sudu za ljudska prava, utvrdivši da je zlouporabio svoje pravo na tužbu Europskom sudu.
 
Naime, tužitelj je pokrenuo postupak pred Europskim sudom za ljudska prava zbog prekomjerne duljine trajanja postupka pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske, pozivajući se na čl. 6. Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.
 
Tužitelj je tijekom postupka pred Europskim sudom u nekoliko navrata istupio u hrvatskim medijima. U tim istupima tužitelj je naveo da je odbio nagodbu s Republikom Hrvatskom u postupku pred Europskim sudom, pritom javno obznanivši novčani iznos koji mu je Republika Hrvatska u tu svrhu ponudila.
 
Europski sud je ocijenio da se time tužitelj zlouporabio svoje pravo na tužbu Europskom sudu, jer je povrijedio pravilo o povjerljivosti postupka sklapanja nagodbe. Tužitelj je prethodno bio upozoren na to da su detalji o postupku sklapanja nagodbe povjerljive prirode.
 
Protiv ove odluke nije dopušteno niti jedno pravno sredstvo te je ona konačna danom donošenja. Odluka je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a ista će biti prevedena na hrvatski jezik, te objavljena na web stranici Ureda zastupnice (https://uredzastupnika.gov.hr/).
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01/4878-100.

Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP