Obavijest štedišama Ljubljanske banke koji vode postupke pred Europskim sudom za ljudska prava

Obavijestite Europski sud o eventualnim promjenama osobe podnositelja zahtjeva, pravnih zastupnika, o promjenama adresa   

S obzirom na brojne upite građana vezane za povrat stare devizne štednje nakon presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Ališić i dr., navodi se kako slijedi:    

Prema neformalnim saznanjima od štediša Ljubljanske banke koji su tijekom posljednjih 20 godina tužili Republiku Sloveniju Europskom sudu za ljudska prava radi povrata svoje stare devizne štednje, Europski sud je tijekom prošlog mjeseca (rujan 2016.) od njih tražio da ga izvijeste je li Slovenija ispoštovala presudu Europskog suda u predmetu Ališić.

Europski sud je to učinio na način da je tim štedišama uputio pismo, pitajući štediše jesu li oni na temelju presude Ališić i slovenskog Zakona o izvršenju presude Ališić podnijeli zahtjev za verifikaciju svoje devizne štednje, je li slovensko nadležno tijelo o njihovom zahtjevu odlučilo, te ako nisu podnijeli zahtjev, zašto nisu. 

Europski sud je također vrlo jasno dao do znanja štedišama da ukoliko ne odgovore na upućeno im pismo do određenog roka, Sud bi mogao zaključiti da ne žele nastaviti postupak pred njim. Posljedično, Europski sud bi mogao donijeti odluku o brisanju njihovih zahtjeva (tužbi) s liste predmeta Europskog suda.

Kako je prošlo puno vremena, od kada su hrvatski i bosanski građani Europskom sudu slali svoje zahtjeve (tužbe) vezane za ovu problematiku, 10 - 15 pa i više godina,  u međuvremenu je moglo doći do raznih promjena kao na primjer smrti štediša, nasljeđivanja stare devizne štednje od strane njihovih nasljednika, smrti odvjetnika koji su ih zastupali, promjena adresa štediša, njihovih nasljednika, njihovih odvjetnika itd.

Stoga se skreće pažnja štedišama/nasljednicima stare devizne štednje i njihovim pravnim zastupnicima da ukoliko su podnijeli zahtjev Europskom sudu protiv Republike Slovenije radi povrata stare devizne štednje, obavijeste Europski sud o svakoj nastaloj promjeni važnoj za status njihovog predmeta, a posebice promjeni adrese ili osobe štediša podnositelja, kako bi ih Europski sud mogao kontaktirati.

Naime, prema Poslovniku Europskog suda podnositelji zahtjeva trebaju biti revni u prepisci sa Sudom, jer se kašnjenje pri odgovoru ili propuštanje odgovora može smatrati znakom da podnositelji zahtjeva nisu više zainteresiran za vođenje spora.

Stoga bi zbog takve pogreške mogli biti onemogućeni u davanju informacija Europskom sudu o tome je li im vraćena stara devizna štednje od Slovenije pod istim uvjetima kao i onim štedišama koji su imali takvu štednju u slovenskim podružnicama Ljubljanske banke d.d. (pgf 11. izreka presude).

Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP