Prijevod odluka o nedopuštenosti u predmetima Bogdanović i Orić protiv Hrvatske

Odluke o nedopuštenosti zahtjeva u vezi neučinkovitih istraga kaznenih djela tijekom Domovinskog rata (Bogdanović, Orić)

Europski sud za ljudska prava je proglasio nedopuštenim dva zahtjeva (tužbe) protiv Republike Hrvatske u predmetima u kojima su podnositelji smatrali da tijela kaznenog progona u Republici Hrvatskoj (policija, nadležna državna odvjetništva i sudovi) nisu poduzela primjerene korake radi utvrđenja odgovornih za smrt njihovih rođaka.
 
U predmetu Bogdanović, podnositelji zahtjeva tvrdili su da nije provedena učinkovita istraga smrti njihovog oca u Vukovaru 1992. g., te da su hrvatska tijela bila neaktivna stoga što je njihov otac bio srpskog porijekla.
 
U predmetu Orić, podnositelj zahtjeva je tvrdio da hrvatske vlasti nisu istražile smrt njegovih roditelja 1992. g. u Topolovici kraj Bjelovara, niti eventualne etničke motive tih smrti.
 
Sud je u oba predmeta utvrdio da su zahtjevi podnositelja nedopušteni jer podnositelji nisu pokazali odgovarajuće zanimanje u praćenju tijeka ili napretka istrage, iako su davno prije podnošenja zahtjeva Europskom sudu mogli i trebali biti svjesni činjenice da nije bilo napretka u istragama smrti njihovih roditelja.
 
Ove odluke o nedopuštenosti zahtjeva su konačne.
 
Odluke su dostupne na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a prijevodi istih dostupni su na web stranici Ureda zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava (https://uredzastupnika.gov.hr) u rubrici Sudska praksa.  
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01/4878-100.


Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP