Nova presuda – Sanader protiv Hrvatske

Povrijeđeno pravo na pošteno suđenje zbog nemogućnosti ostvarenja obnove kaznenog postupka provedenog u odsutnosti 

Dana 12. veljače 2015. g. Europski sud za ljudska prava (dalje: Sud) donio je presudu kojom je utvrdio da je podnositelju g. Mili Sanaderu povrijeđeno pravo na pošteno suđenje iz članka 6. Konvencije jer nije mogao ostvariti obnovu (ponavljanje) kaznenog postupka u kojem je u odsutnosti osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.
 
Naime, nakon što je u odsutnosti osuđen na kaznu zatvora od 20 godina zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, podnositelj je 9. studenog 2009. zatražio obnovu (ponavljanje) tog postupka. Njegov zahtjev je pravomoćno odbio Vrhovni sud Republike Hrvatske 19. siječnja 2011.
 
Sud je utvrdio da je zahtjev domaćih sudova da se pojedinac kojem je suđeno u odsutnosti, koji nije znao za taj postupak i optužbe protiv njega, treba pojaviti pred domaćim tijelima i dostaviti adresu boravišta u Hrvatskoj, nerazuman i nerazmjeran. 
 
Sud je zaključio da podnositelju, kojem je suđeno u odsutnosti i za kojeg nije dokazano da je pokušavao izbjeći suđenje ili da se odrekao prava da prisustvuje suđenju, nije s dostatnom sigurnošću pružena mogućnost da ostvari ponovno razmatranje optužbi koje su mu stavljene na teret, na način koji bi potpuno poštivao njegova prava obrane.  Sud je stoga zaključio da je povrijeđeno podnositeljevo pravo na pošteno suđenje iz članka 6. Konvencije.
  
Za utvrđenu povredu konvencijskog prava Sud je dosudio tužitelju pravednu naknadu u iznosu od 4.000,00 EUR na ime nematerijalne štete, te troškove postupka u iznosu od 2.500,00  EUR-a.
 
 Ova presuda još nije konačna. Ista će postati konačna ukoliko niti jedna od strana u postupku, u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem.
 
Ova presuda je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice.
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01/4878-100.


Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP