Nova presuda – Nikolić protiv Hrvatske

Nema povrede procesne obveze zaštite prava na život - država je provela učinkovitu istragu nasilne smrti supruga podnositeljice

Dana 29. siječnja 2015. g. Europski sud za ljudska prava donio je presudu kojom je utvrdio da je gđi Nadi Nikolić iz Vukovara (dalje: podnositeljica) nisu povrijeđena konvencijska prava te da je država poštivala pozitivnu obvezu iz čl. 2. Konvencije i provela učinkovitu istragu nasilne smrti supruga podnositeljice koja se dogodila u studenom 1991. godine u Vukovaru.

Naime, podnositeljica se žalila Europskom sudu da hrvatska tijela kaznenog progona (prije svega policija i nadležno državno ovjetništvo) nisu provela učinkovitu istragu smrti njenog supruga koji je navodno 02. listopada 1991. uhićen od strane pripadnika Hrvatske vojske u Vukovaru, te je potom njegovo tijelo nađeno u Dunavu blizu Novog Sada. Obdukcija je pokazala da je smrt uzrokovana pucnjem iz vatrenog oružja. Podnositeljica ovaj događaj nije službeno prijavila nadležnim tijelima niti je podnijela kaznenu prijavu. Ona je, međutim, dana 24. studenog 2004. podnijela tužbu radi naknade štete protiv RH pred Općinskim sudom u Vukovaru,  međutim njezin tužbeni zahtjev je pravomoćno odbijen.
 
Europski sud utvrdio je da su nadležna tijela saznala za smrt podnositeljičinog supruga dosta kasno u odnosu na vrijeme kad se događaj dogodio, tek 2004. godine, i to iz podataka podnositeljičine tužbe za naknadu štete. Odmah nakon saznanja za događaj, državna tijela pokrenula su istragu i počela sa prikupljanjem informacija i obavijesti vezano uz stradavanje podnositeljičinog supruga.
 
Europski sud je istaknuo kako državna tijela nisu postupila suprotno pozitivnoj obvezi iz čl. 2. Konvencije, budući da podnositeljica nikada nije prijavila događaj tijelima kaznenog progona, a s obzirom na ratnu situaciju u Vukovaru 1991. godine, nadležna tijela nisu niti mogla imati saznanja o stradavanju g. Nikolića bez valjane prijave. S obzirom da je u međuvremenu od događaja do početka istrage prošlo više od 15 godina, izgledi da će pokrenuta istraga dovesti do počinitelja drastično su smanjeni.
 
Europski sud je zaključio kako je reakcija nadležnih tijela nakon saznanja za događaj 2004. godine bila promptna i odgovarajuća, kako su poduzeti svi odgovarajući koraci u smislu otkrivanja počinitelja, ispitani svi predloženi ključni svjedoci te kako Sud ne nalazi nikakvih propusta u provođenju ove istrage od strane nadležnih tijela.  
         
Ova presuda još nije konačna. Ista će postati konačna ukoliko niti jedna od strana u postupku, u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem. Nakon konačnosti predmet će se nalaziti u postupku izvršenja pred Odborom ministara Vijeća Europe.
 
Ova presuda je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice.
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01/4878-100.


Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP