Odluka o nedopuštenosti zahtjeva – Gojević-Zrnić i Mančić protiv Hrvatske

Tužba zbog ubojstva iz Domovinskog rata je nepravovremena

Dana 17. ožujka 2015. g. Europski sud za ljudska prava donio je odluku o nedopuštenosti zahtjeva (tužbe) koje su g. Mijo Gojević-Zrnić i gđa Marija Mančić podnijeli tom Sudu protiv Republike Hrvatske, radi neučinkovitosti istrage ubojstva njihove majke.
 
Tužitelji su naime prigovarali da institucije Republike Hrvatske nikada nisu provele učinkovitu istragu ubojstva njihove majke, koja je ubijena 1993. godine na području sela Kijevo, u blizini Knina, kojeg su tada okupirale snage pobunjenih Srba.
 
Sud je utvrdio da su tužitelji već 2009. smatrali da provedena policijska istraga ubojstva njihove majke nije bila učinkovita, ali su tužbu Sudu podnijeli tek 2012. godine, dakle nakon tri godine, čime su prekoračili rok od šest mjeseci za podnošenje tužbe Sudu, koji se u slučajevima neučinkovitih istraga računa od dana kada su rođaci žrtve postali svjesni neučinkovitosti istrage.
 
Protiv ove odluke nije dopušteno niti jedno pravno sredstvo te je ona konačna danom donošenja.
 
Odluka su dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a bit će prevedena na hrvatski jezik, te objavljena na web stranici Ureda zastupnice (www.vlada.hr/ured-zastupnika).
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01/4878-100


Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP