Objavljen prikaz osnovnih načela Europskog suda za ljudska prava o primjeni pravila "ne bis in idem"

Ured zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava izradio je kratki prikaz osnovnih načela razvijenih kroz praksu Europskog suda za ljudska prava u primjeni prava da se ne bude dva puta suđen ili kažnjen za isto djelo (načelo ne bis in idem), koje je pravo zajamčeno člankom 4. Protokola broj 7. uz Konvenciju.  Tekst prikaza možete pročitati i pogledati ovdje.
 
Prikaz načela dostavljen je svim domaćim sudovima koji postupaju u kaznenim i prekršajnim postupcima, te tijelima koja su posebnim propisima ovlaštena provoditi prekršajne postupke, a u kojima se može pojaviti pitanje poštivanja načela ne bis in idem. Ujedno, prikaz je sa svrhom informiranja, dostavljen i nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti (predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i relevantnim odborima Hrvatskog sabora).
 
Ovim prikazom prakse Ured zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava nastavlja s praksom informiranja nadležnih domaćih tijela i zainteresirane javnosti o aktualnim pitanjima domaće sudske prakse u svjetlu načela izraženih u sudskoj praksi Europskog suda za ljudska prava. 


Pisane vijesti | Obavijesti