Odluka o nedopuštenosti zahtjeva – Čoko protiv Hrvatske

Tužiteljica nije iscrpila pravna sredstva radi zaštite od nepoštene ovrhe

Dana 17. ožujka 2015. g. Europski sud za ljudska prava donio je odluku o nedopuštenosti zahtjeva (tužbe) koju je gđa Nada Čoko podnijela tom Sudu protiv Republike Hrvatske, zbog navodne nepoštenosti ovrhe koju je pred Općinskim sudom u Šibeniku pokrenula protiv svog bivšeg poslodavca.
 
Tužiteljica je naime tvrdila da ovršni postupak kojeg je pokrenula protiv svojeg bivšeg poslodavca nije bio pošten, zato što je zbog naknadnog ukidanja klauzule pravomoćnosti i ovršnosti ovršne isprave Općinski sud u Šibeniku taj ovršni postupak obustavio.
 
Sud je zaključio da tužiteljica, iako je imala tu mogućnost, nikada žalbom nije osporavala rješenje Općinskog suda u Šibeniku o obustavi ovršnog postupka. Zbog toga, ona nije iscrpila sva pravna sredstva podobna za zaštitu njezinih ljudskih prava, pa njezina tužba Sudu nije dopuštena, u smislu čl. 35. st. 1. Konvencije.
 
Protiv ove odluke nije dopušteno niti jedno pravno sredstvo te je ona konačna danom donošenja.
 
Odluka su dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a bit će prevedena na hrvatski jezik, te objavljena na web stranici Ureda zastupnice (www.vlada.hr/ured-zastupnika).
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01/4878-100


Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP