Objavljen Vodič za sastavljanje akcijskih planova i izviješća o izvršenju presuda Europskog suda za ljudska prava

Jedan od važnijih rezultata reforme Konvencijskog sustava, poglavito na polju poboljšanja učinkovitosti postupka izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava jest uvođenje akcijskih planova i izviješća koji od 2011.g. predstavljaju osnovne oblike komunikacije između država odgovornih za povrede ljudskih prava i Odbora ministara kao tijela koje nadzire izvršenje presuda Europskog suda za ljudska prava. U akcijskim planovima i izviješćima države pojašnjavaju Odboru ministara koje su mjere već poduzele ili planiraju poduzeti kako bi izvršile svaku pojedinu presudu Europskog suda za ljudska prava koja se na njih odnosi.
 
Kako bi se osigurala veća ujednačenost tekstova akcijskih planova i izviješća među 47 država članica Vijeća Europe, te istovremeno povećala učinkovitost postupka izvršenja kroz dostavu kvalitetnih, sveobuhvatnih i jasnih akcijskih planova i izviješća, Odjel za izvršenje presuda i odluka Europskog suda za ljudska prava pri Glavnom tajništvu Vijeća Europe izradio je Vodič za sastavljanje akcijskih planova i izviješća o izvršenju presuda Europskog suda za ljudska prava.
 
Vodič sadrži temeljne informacije o strukturi akcijskih planova i izviješća i vrsti informacija koje oni trebaju sadržavati, te ujedno ukazuje na primjere dobre prakse koji su predstavljeni na Okruglom stolu o Akcijskim planovima i izviješćima o izvršenju presuda Europskog suda za ljudska prava koji je održan u listopadu 2014.g. u Strasbourgu. Prvenstvena svrha Vodiča jest olakšati domaćim tijelima uključenim u postupak izvršenja identifikaciju informacija koje su relevantne za postupak izvršenja, te kroz kvalitetne akcijske  planove i izviješća omogućiti ubrzanje postupka izvršenja.
 
Ured zastupnika preveo je Vodič na hrvatski jezik, te ga možete pročitati ovdje.  
 
Izvorni tekst Vodiča za sastavljanje akcijskih planova i izviješća o izvršenju presuda Europskog suda za ljudska prava na engleskom jeziku možete pronaći ovdje.
 
 

Pisane vijesti