Objavljen prijevod Deklaracije iz Kopenhagena

završni dokument Konferencije na visokoj razini o reformi sustava Konvencije

Deklaracija iz Kopenhagena novi je poticaj procesima reforme konvencijskog sustava zaštite ljudskih prava u okviru Vijeća Europe.  Usvajajući istu države su se usuglasile da je osiguranje poštivanja ljudskih prava zajednička odgovornost država i Europskog suda za ljudska prava.

U cilju osiguravanja pravilne ravnoteže i poboljšane zaštite države su odgovorne za učinkovitu primjenu Konvencije na nacionalnoj razini, što podrazumijeva interakciju i angažman širokog spektra dionika, posebice članova vlade, javnih dužnosnika, članova parlamenta, sudaca i državnih odvjetnika, i to putem; kreiranja i poboljšavanja domaćih pravnih sredstva, sustavnim usklađivanjem nacrta zakona, upravne i sudske praske sa sudskom praksom Europskog suda, davanjem prioriteta profesionalnoj obuci sudaca, državnih odvjetnika o Konvenciji, prevođenjem sudske prakse i dr. materijala Suda.

Izvršenje presuda Europskog suda ključna je obveza država. Stoga poziva države da poduzmu mjere radi jačanja kapaciteta za učinkovito i brzo izvršenje presuda. Europski sud ima ulogu nadzora i ispravlja povrede koje nisu ispravljene u državama, te daje obvezatno tumačenje Konvencije, pri čemu će i dalje razvijati princip supsidijarnosti.

Deklaracijom se pozivaju države na dijalog kako na europskog razini tako i međusobno, te u samim državama, i to; putem uspostave Mreže visokih sudova, stalnim dijalogom između zastupnika država i Europskog suda, održavanjem tematskih rasprava u Odboru ministara, te jačanjem koordinacije i suradnje u svrhu miješanja u sporove kao umješači.

Poziva se Europski sud da radi smanjivanja još uvijek velikih zaostataka u suradnji s državama istraži dalje mogućnosti bržeg procesuiranja predmeta, Odbor ministara da pomogne državama u rješavanju sistemskih i strukturnih problema neprimjene Konvencije, da države stranke osiguraju najbolje kandidate za izbor sudaca Europskog suda i pri tome se konzultiraju sa Savjetodavnim odborom stručnjaka, te da reforma konvencijskog sustava i dalje ostane na dnevnom redu prioriteta Vijeća Europe, posebice sagledavanje učinka primjene Protokola br. 15. br.16. uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. 

Pisane vijesti | Obavijesti