Novi prijevodi vodiča i tematskog informativnog lista

Slika /slike/palešćak.jpg

Vodič kroz članak 14. Europske konvencije o ljudskim pravima i članak 1. Protokola br. 12 uz Konvenciju, Vodič kroz članak 7. Europske konvencije o ljudskim pravima - Nema kazne bez zakona, Vodič kroz prava zatvorenika i Tematski informativni list - Pretjerani formalizam sudova

Ured zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava osigurao je prijevod na hrvatski jezik tri vodiča koje je pripremilo Tajništvo Europskog suda za ljudska prava i jednog tematskog informativnog lista Odjela za izvršenje presuda Europskog suda za ljudska prava.
 
U Vodiču kroz članak 14. Europske konvencije o ljudskim pravima i članak 1. Protokola br. 12 uz Konvenciju sažima se i analizira praksa Europskog suda koja se odnosi na zabranu diskriminacije pri uživanju prava priznatih Konvencijom (čl. 14.), i na zabranu diskriminacije pri uživanju bilo kojeg prava određenog zakonom te zabranu diskriminacije od strane javnih tijela (čl. 1. Protokola br. 12.).
 
Vodič kroz članak 7. Europske konvencije o ljudskim pravima - Nema kazne bez zakona pobliže objašnjava važnost načela nullum crimen, nulla poena sine lege koje predstavlja bitan element vladavine prava te kao takvo zauzima istaknuto mjesto u konvencijskom sustavu zaštite.
 
Vodič kroz prava zatvorenika pruža uvid u bogatu sudsku praksu Europskog suda u kojoj se utvrđuju priroda i opseg prava zatvorenika na temelju Konvencije i obveze domaćih vlasti u pogledu postupanja sa zatvorenicima. Struktura vodiča odražava različite faze boravka u zatvoru kao i različite aspekte života pojedinaca za vrijeme njihovog boravka u zatvoru. Pod pojmom „zatvorenici“ obuhvaćene su osobe kojima je sudsko tijelo odredilo pritvor ili koje su lišene slobode nakon osude, ali može se odnositi i na sve druge osobe koje su iz bilo kojeg drugog razloga smještene u zatvor.
 
U Tematskom informativnom listu - Pretjerani formalizam sudova navode se primjeri općih i pojedinačnih mjera o kojima su države izvijestile u kontekstu izvršenja presuda Europskog suda, a koje se odnose na pretjerano formalističko postupanje nadležnih državnih vlasti koje je dovelo do ograničenja prava na pristup sudu. Europski sud u svojoj sudskoj praksi često ističe da pravo na pristup sud mora biti „praktično i djelotvorno“, a ne „teoretsko ili iluzorno“.

Izvorni tekst Vodiča na engleskom i francuskom jeziku moguće je pronaći na stranicama Europskog suda (www.echr.coe.int). Izvorni tekst Tematskog informativnog lista je dostupan na engleskom i francuskom jeziku na stranicama Odjela za izvršenje presuda Europskog suda za ljudska prava (www.coe.int/en/web/execution/). 

Pisane vijesti