Nove analize

Slika /slike/palešćak.jpg

Vrzić protiv Hrvatske (Trumbić) i Zahtila i Koletić protiv Hrvatske

Obavljajući svoju zadaću širenja znanja o Konvenciji Ured zastupnika pripremio je dvije nove analize. 
 
Analiza presude Vrzić protiv Hrvatske  važna je jer u njoj Europski sud jasno razlučuje pristup koji države članice trebaju zauzeti kada odlučuju je li došlo do povrede prava na poštovanje doma, ovisno o tome žive li podnositelji zahtjeva u nekretninama u državnom/društvenom vlasništvu ili pak u nekretnini u privatnom vlasništvu. Taj pristup, Europski sud je primijenio i u recentnoj odluci Trumbić protiv Hrvatske. 
 
Naime, u citiranim predmetima, podnositeljima zahtjeva naloženo je da isele iz kuće, odnosno stana u kojima su živjeli i koji su predstavljali njihov dom, no koji su dobrovoljno založili kao osiguranje za dug i koji je prodan u ovršnom postupku (Vrzić), odnosno koji su nezakonito upotrebljavali kao zaštićeni najmoprimci (Trumbić).
 
Slijedom navedenog, a poštujući privatni interes vlasnika stanova, Europski sud nalog za iseljenje iz nekretnina u kojima su živjeli podnositelji nije smatrao protivnim pravu na poštovanje doma ni pravu na mirno uživanje vlasništva.
 
U odluci Zahtila i Koletić protiv Hrvatske Europski sud je utvrdio da odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske (dalje: Ustavni sud), a kojom je utvrđena povreda čl. 3. u vezi sa čl. 14. Konvencije, predstavlja novu činjenicu temeljem koje može donijeti odluku o brisanju zahtjeva, obzirom da više nije opravdano nastaviti s daljnjim ispitivanjem zahtjeva podnositelja.
 
Naime, Europski sud je u navedenoj odluci naveo da interesi poštovanja ljudskih prava, a kako su definirana Konvencijom, ne zahtijevaju daljnje ispitivanje predmeta, obzirom na donesenu odluku Ustavnog suda kojom su ukinute odluke nadležnih tijela te je naložen nastavak kaznene istrage homofobnog napada protiv podnositelja. Obzirom na navedeno, Europski sud je odlučio izbrisati zahtjev s liste predmeta, istovremeno napominjući da, ako nacionalna tijela ne provedu učinkovitu istragu napada protiv podnositelja, može donijeti odluku o vraćanju predmeta podnositelja na listu predmeta Europskog suda.
 
Analize su dostupne u rubrici Sudska praksa - Praksa Europskog suda za ljudska prava pod odgovarajućim člankom Konvencije, te u rubrici Sudska praksa - Analize presuda i odluka.    


    
 

Pisane vijesti