Nova odluka o brisanju - Sučec i drugi protiv Hrvatske

Slika /slike/novi čekić.jpg

Europski sud brisao predmet s liste predmeta Suda jer je prepoznao napore hrvatskih sudova u zaštiti ljudskih prava podnositelja

Europski sud za ljudska prava (dalje: Europski sud) je dana 30. siječnja 2024. donio, a dana 22. veljače 2024. objavio odluku o brisanju zahtjeva podnositelja s liste predmeta Suda stoga što su njihove prigovore u međuvremenu riješili domaći sudovi.
 
Zahtjev Europskom sudu podnijeli su supruga i sinovi pok. Z.T.-a, tvrdeći da su hrvatski sudovi odbili njihov prijedlog za ponavljanje parničnog postupka radi naknade štete protiv Republike Hrvatske a zbog navodnog ubojstva Z.T.-a od strane pripadnika hrvatske policije. Iako su isprva bili pravomoćno odbijeni s tužbenim zahtjevom zbog nastupa zastare, podnijeli su prijedlog za ponavljanje tog postupka nakon što je bivši zapovjednik policije u Sisku V.M. pravomoćno osuđen zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Općinski sud u Sisku je dopustio ponavljanje parničnog postupka te je ukinuo svoju raniju pravomoćnu presudu. Međutim, odlučujući o žalbi državnog odvjetništva, Županijski sud u Sisku je preinačio prvostupanjsko rješenje i odbio prijedlog za ponavljanje postupka.
 
Podnositelji su zatim podnijeli reviziju protiv odluke Županijskog suda, a nedugo zatim, ne čekajući ishod povodom revizije, zahtjev Europskom sudu. U međuvremenu je Vrhovni sud Republike Hrvatske usvojio njihovu reviziju i vratio postupak na ponovno odlučivanje. U ponovljenom postupku je potvrđeno rješenje o ponavljanju postupka te je u konačnici svakom tužitelju, odnosno podnositelju pred Europskim sudom dosuđeno otprilike 43.800 eura na ime nematerijalne štete zbog smrti supruga i oca te troškovi parničnog postupka.
 
Uzimajući u obzir navedene činjenice, Europski sud je prihvatio tvrdnju zastupnice RH pred tim Sudom da je prigovor podnositelja riješen na nacionalnoj razini, te da stoga nije opravdano da Europski sud ispituje zahtjev podnositelja, nakon čega je taj Sud obrisao ovaj zahtjev s liste svojih predmeta.
 
Ova odluka je konačna i dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnika.
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.gov.hr ili na broj telefona 01/6444 600. 

Pisane vijesti