Nova presuda - Zdjelar protiv Hrvatske

Nema povrede prava na život - država je poduzela sve odgovarajuće i moguće korake u istrazi ratnog zločina nad ocem podnositelja

Dana 6. srpnja 2017. g. Europski sud za ljudska prava (dalje: Europski sud) donio je presudu kojom je utvrdio da Republika Hrvatska nije povrijedila pravo na život devetero podnositelja zahtjeva, jer je u potpunosti istražila sve okolnosti ratnog zločina koji je počinjen nad njihovim ocem u kolovozu 1995. godine nakon VRA „Oluja“.
 
Naime, 11. listopada 2001. godine izvjesni S.K. dostavio je Državnom odvjetništvu RH listu osoba za koje je tvrdio da su civili ubijeni tijekom VRA „Oluja“. Kraj imena podnositeljevog oca M.Z. je naveo da je „ubijen hicem iz vatrenog oružja u glavu od pripadnika jedinice „Tigrovi““. Navedenu listu Državno odvjetništvo odmah je proslijedilo policiji na nadležno postupanje nakon čega je započela istraga.
 
Europski sud u svojoj je presudi utvrdio kako su državna tijela poduzela sve raspoložive i moguće korake u istrazi koju su provele, iako sama istraga nije dala rezultata u vidu otkrivanja počinitelja ovog kaznenog djela. Policija je u nekoliko navrata ispitala više osoba koje su u relevantno vrijeme bili pripadnici jedinice „Tigrovi“, ali nije došla do korisnih saznanja. Tijela nadležna za provođenje istrage slijedila su svaki trag koji im se tijekom istrage otvarao kako bi rasvijetlila ovaj događaj. Europski sud je utvrdio kako nadležna tijela u svojem postupanju nisu imala ozbiljnijih previda ili propusta, te je njihova reakcija na prijavu događaja 2001. godine bila promptna i učinkovita.
 
Zbog svega navedenog nije došlo do povrede prava na život, u smislu čl. 2. Konvencije.
 
Ova presuda još nije konačna. Ista će postati konačna ukoliko niti jedna od strana u postupku, u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem.
 
Ova presuda je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava.
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte Ureda ured@zastupnik-esljp.hr  ili broj telefona 01/4878-100.
 

Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP