Nova presuda - Trivkanović protiv Hrvatske

Nema povrede prava na život - država je poduzela sve odgovarajuće i moguće korake u istrazi ratnog zločina nad sinovima podnositeljice

Dana 6. srpnja 2017. g. Europski sud za ljudska prava (dalje: Europski sud) donio je presudu kojom je utvrdio da Republika Hrvatska nije povrijedila pravo na život podnositeljici Stoji Trivkanović, jer je u potpunosti istražila sve okolnosti ratnog zločina koji je počinjen nad njezinim sinovima Z.T. i B.T. 1991. godine u Sisku.
 
Naime, 25. kolovoza 1991. godine sinovi podnositeljice zahtjeva odvedeni su u nepoznatom smjeru od strane pripadnika specijalne policije „Vukovi“. Njihova tijela nikada nisu pronađena.  Policija pod vodstvom tadašnjeg načelnika PU sisačko-moslavačke i njegovog zamjenika V.M. započela je istragu njihove smrti.
 
U listopadu 2002. policija u Sisku intenzivirala je istragu tog, kao i drugih događaja u kojima su smrtno stradali hrvatski građani srpske nacionalnosti na širem području Siska. Između ostalog, policija je istražila i događaj u kojem su nestali Z. i B.T., te je utvrđeno kako su isti odvedeni iz svoje kuće od strane pripadnika „Vukova“ i odvedeni u nepoznatom smjeru. Policija je također ispitala sve osobe koje bi mogle imati saznanja gdje su bili odvedeni sinovi podnositeljice zahtjeva.
 
Nakon provedene istrage, 16. prosinca 2011. Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je optužnicu protiv dvije osobe zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Te osobe optužene su na temelju zapovjedne odgovornosti, odnosno zbog toga što su zapovijedale jedinicama čiji nepoznati pripadnici su počinili brojne zločine protiv civilnog stanovništva u razdoblju između srpnja 1991. i lipnja 1992, uključujući i nestanak i stradavanje Z. i B. T. Nakon provedenog postupka, dana 10. lipnja 2014. načelnik sisačke policije iz tog vremena (V.M.) pravomoćno je osuđen zbog kaznenog djela ratnog zločina, te mu je izrečena kazna od deset godina zatvora.
 
Zbog svega navedenog nije došlo do povrede prava na život, u smislu čl. 2. Konvencije.
 
Ova presuda još nije konačna. Ista će postati konačna ukoliko niti jedna od strana u postupku, u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem.
 
Ova presuda je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava.
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte Ureda ured@zastupnik-esljp.hr  ili broj telefona 01/4878-100.

Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP