Nova presuda - Vujica protiv Hrvatske

Odlučivanje domaćih sudova o dodjeli najmlađeg djeteta na čuvanje i odgoj uzrokovalo povredu prava na obiteljski život podnositeljici, dok u odnosu na drugo dvoje djece nije žrtva povrede Konvencije   

Dana 08. listopada 2015. g. Europski sud za ljudska prava donio je presudu kojom je utvrdio da gđa Klaudia Vujica nije žrtva povrede Konvencije zbog odluke hrvatskih sudova u postupku razvoda braka i dodjeli dvoje od troje djece na čuvanje i odgoj, te u postupku vraćanja te djece na temelju Haške konvencije o građanskim aspektima međunarodne otmice djeteta (u nastavku Haška konvencija).
 
Međutim, zbog načina odlučivanja domaćih sudova u tom istom postupku koji se odnosio i na dodjelu trećeg, najmlađeg djeteta, država je povrijedila podnositeljici pravo na poštivanje njezinog obiteljskog života (članak 8. stavak 1. Konvencije).
 
Podnositeljica koja živi u Austriji i njezin suprug sklopili su tijekom postupka o razvodu braka i dodjeli djece na čuvanje i odgoj pisani dogovor da će nakon razvoda braka dvoje od troje zajedničke djece nastavi živjeti s ocem. Nisu se mogli dogovoriti s kojim roditeljem će nastaviti živjeti njihovo najmlađe dijete. Dok je postupak za razvod braka i dodjelu djece trajao pred Općinskim sudom u Vinkovcima, podnositeljica je pokrenula postupak za vraćanje djece na temelju Haške konvencije, jer su djeca nakon ljetnih praznika ostala s ocem u Hrvatskoj, a nisu vraćena njoj u Austriju. Hrvatski sudovi, znajući da je u tijeku i postupak po Haškoj konvenciji, te uvažavajući dogovor roditelja kao i nalaz i mišljenje Centra za socijalnu skrb,  dodijeli su svo troje djece na čuvanje i odgoj ocu.
 
Podnositeljica je pred Europskim sudom tvrdila da joj je povrijeđeno pravo na obiteljski život jer hrvatska tijela nisu poduzela mjere za povrat djece na temelju Haške konvencije, niti su u tome postupku postupala promptno, te zbog odlučivanja hrvatskih sudova o dodjeli zajedničke djece na čuvanje i odgoj ocu. 
 
Sud je utvrdio da podnositeljica nije žrtva povrede u odnosu na dvoje starije djece jer se sa suprugom dogovorila da će oni živjeti s njim, te je odbio taj dio njezinog zahtjeva.
 
Što se tiče trećeg, najmlađeg djeteta, Europski sud je utvrdio povredu prava na poštivanje obiteljskog života podnositeljice stoga što:
 
- Općinski sud u Vinkovcima nije proveo postupak posredovanja (medijacije) prije razvoda braka, niti se pozvao na zakonsku odredbu koja mu omogućuje neprovođenje postupka posredovanja ukoliko jedna od roditelja živi u inozemstvu (čl. 45.st.3. Obiteljskog zakona), a niti je razmotrio i ocijenio da li je bilo ili nije bilo većih teškoća da bračni drugovi ipak sudjeluju u postupku posredovanja (sukladno čl. 45.st.4. Obiteljskog zakona),
 
- domaći sudovi nisu zastali s postupkom za razvod braka i dodjelu djece na čuvanje i odgoj do završetka postupka vraćanja djeteta na temelju Haške konvencije, što je međunarodna obveza Republike hrvatske na temelju čl.16. Haške konvencije,    
 
- domaći sudovi nisu razmotrili niti obrazložili što je bilo u najboljem interesu najmlađeg djeteta, već su odluku utemeljili samo na utvrđivanju najboljeg interesa za sve troje djece kao grupe, bez sagledavanja što je bilo u najboljem interesu svakog pojedinog djeteta   
        
 
Ova presuda još nije konačna. Ista će postati konačna ako niti jedna od strana u postupku, u roku od tri mjeseca od dana objave presude, ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem. Nakon konačnosti predmet će se nalaziti u postupku izvršenja pred Odborom ministara Vijeća Europe.
 
Ova presuda je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice.
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01/4878-100.

Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP