Nova presuda Velikog vijeća - Dvorski protiv Hrvatske

Podnositelj nije imao pošteno suđenje

Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava je 26. kolovoza 2015. g. donijelo presudu kojom je utvrdilo da je Republika Hrvatska povrijedila pravo g. Ivana Dvorskog (dalje: tužitelja) na pošteno suđenje u kaznenom postupku u kojem je osuđen za trostruko ubojstvo, palež i pljačku, kako je zajamčeno čl. 6. Konvencije. 

Naime, iako je dana 5. studenog 2013. Europski sud utvrdio da u kaznenom postupku protiv tužitelja nije povrijeđeno niti jedno njegovo ljudsko pravo, povodom tužiteljevog zahtjeva Veliko vijeće Europskog suda ponovno je razmotrilo njegov slučaj i došlo do drukčijeg zaključka.

Veliko vijeće je utvrdilo da tužitelj, prilikom policijskog ispitivanja tijekom kojeg je priznao počinjenje kaznenih djela, nije bio na odgovarajući način zastupan po odvjetniku, kako to traži čl. 6. Konvencije. Naime, Veliko vijeće je utvrdilo da su tužiteljevi roditelji angažirali odvjetnika G.M. da ga brani pred policijom. Taj odvjetnik je u nekoliko navrata pokušao stupiti u kontakt sa tužiteljem, ali mu policija to nije dopustila. U konačnici, tužitelja je pred policijom zastupao odvjetnik M.R, kojeg je tužitelj sam odabrao s liste odvjetnika koju mu je ponudila policija. 

Veliko vijeće je utvrdilo da policija uopće nije obavijestila tužitelja da su njegovi roditelji angažirali odvjetnika, te da je taj odvjetnik u nekoliko navrata pokušao s tužiteljem stupiti u kontakt. U tom smislu, Veliko vijeće je utvrdilo da odluka tužitelja o tome koji odvjetnik će ga zastupati tijekom policijskog ispitivanja nije bio potkrijepljena informacijom o tome da ga odvjetnik G.M. želi braniti prilikom policijskog ispitivanja.

Imajući u vidu da je njegovo priznanje pred policijom bilo jedan od ključnih dokaza protiv tužitelja na suđenju koje je uslijedilo nakon policijske i sudske istrage, Veliko vijeće je utvrdilo da je spomenuti nedostatak u zastupanju tužitelja utjecalo na cijeli postupak, čineći ga nepoštenim, protivno čl. 6. Konvencije.

Za povredu ovog konvencijskog prava Europski sud je smatrao da tužitelju ne pripada pravo na naknadu štete, jer je samo utvrđenje ove povrede dostatna naknada. Međutim, Europski sud je utvrdio i da hrvatsko pravo predviđa mogućnost ponavljanja kaznenog postupka protiv tužitelja, na temelju presude Europskog suda kojom je utvrđena povreda prava na pošteno suđenje. Europski sud naložio je Republici Hrvatskoj naknaditi tužitelju troškove postupka u iznosu od 6.500 EUR.

Ova presuda postala je konačna danom donošenja te se protiv nje ne mogu podnijeti nikakvi pravni lijekovi.

Presuda je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a bit će prevedena na hrvatski jezik i objavljena na web stranici Ureda zastupnika (http://uredzastupnika.gov.hr).

Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP