Nova presuda – Solomun protiv Hrvatske

Ukidanjem pravomoćne presude tužitelju su povrijeđena ljudska prava

Dana 2. travnja 2015. g. Europski sud za ljudska prava donio je presudu kojom je utvrdio da je g. Ivici Solomunu (dalje: tužitelju) povrijeđeno pravo na pošteno suđenje i pravo na mirno uživanje prava vlasništva, zbog toga što je Vrhovni sud ukinuo pravomoćnu presudu donesenu u njegovu korist, a Županijski sud u Sisku u naknadnom ponovljenom postupku odlučio na štetu tužitelja.
 
Naime, tužitelj, policijski službenik, je pred Općinskim sudom u Hrvatskoj Kostajnici vodio spor protiv svog poslodavca, Republike Hrvatske, radi isplate dodatka na plaću, za kojeg je smatrao da mu po zakonu pripada zbog života i rada na području posebne državne skrbi. Nakon što je ishodio pravomoćnu presudu u svoju korist, Republika Hrvatska postupila je po toj presudi i isplatila mu dugovani iznos. Međutim, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske podnijelo je izvanredni pravni lijek - zahtjev za zaštitu zakonitosti, Vrhovnom sudu Republike Hrvatske, zatraživši ukidanje pravomoćne presude donesene u korist tužitelja. Vrhovni sud je takav zahtjev uvažio te je ukinuo pravomoćnu presudu i vratio tužiteljev predmet Županijskom sudu u Sisku na ponovni postupak. U ponovljenom postupku, Županijski sud u Sisku je odbio tužiteljevu tužbu. Tužitelj je, izgubivši spor, morao vratiti državi iznos koji je prethodno od nje primio, a što je i učinio.
 
Europski sud za ljudska prava je utvrdio da je ukidanje pravomoćne presude donesene u korist tužitelja bilo protivno načelu pravne sigurnosti, zbog čega je povrijeđeno pravo tužitelja na pošteno suđenje (čl. 6. Konvencije). To stoga što u ovom predmetu Sud nije ustanovio postojanje nikakvih izvanrednih okolnosti, koje bi opravdale ukidanje pravomoćne sudske odluka, a u koju se tužitelj imao pravo pouzdati. 
 
Također, imajući u vidu da je zbog takvog zahvata Vrhovnog suda u pravomoćnu sudsku odluku tužitelj morao vratiti iznos dobiven temeljem te presude, Europski sud je utvrdio da mu je povrijeđeno i pravo na mirno uživanje prava vlasništva, protivno čl. 1. Protokola 1. uz Konvenciju.
 
Za utvrđenu povredu konvencijskih prava Sud sud je tužitelju dosudio 3.871,69 EUR na ime pretrpljene materijalne štete, 5.000,00 EUR na ime nematerijalne štete, te 2.400,00 EUR na ime troškova postupka.
 
Ova presuda još nije konačna. Ista će postati konačna ako niti jedna od strana u postupku, u roku od tri mjeseca od dana objave presude, ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem. Nakon konačnosti predmet će se nalaziti u postupku izvršenja pred Odborom ministara Vijeća Europe.
 
Ova presuda je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice.
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01/4878-100.


Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP