Nova presuda – Pavlović i drugi protiv Hrvatske

Zbog očite pogreške Županijskog suda u Zagrebu tužiteljice nisu imale pošteno suđenje

Dana 2. travnja 2015. g. Europski sud za ljudska prava donio je presudu kojom je utvrdio da je gđi Davorki Pavlović, gđi Dubravki Družinec i gđi Višnji Lacko (dalje: tužiteljice) povrijeđeno pravo na pošteno suđenje, zbog pogreške Županijskog suda u Zagrebu počinjene prigodom odlučivanja o njihovom pravu na naknadu parničnog troška.
 
Naime, podnositeljice su pred Općinskim sudom u Zagrebu vodile parnicu radi iseljenja tuženika iz njihove nekretnine. Županijski sud u Zagrebu potvrdio je presudu prvostupanjskog suda kojom su tužiteljice djelomično uspjele u tom postupku. Međutim, kada je Županijski sud u Zagrebu odlučivao o zahtjevu tužiteljica za naknadu parničnog troška, takav je zahtjev odbio, jer je utvrdio da tužiteljice nisu u spis predmeta dostavile detaljnu specifikaciju troškova postupka čiju naknadu traže (troškovnik).
 
Europski sud za ljudska prava je utvrdio da je Županijski sud u Zagrebu očitom greškom propustio dosuditi tužiteljicama naknadu parničnog troška, jer je iz samog spisa predmeta  jasno vidljivo da su tužiteljice na ročištu održanom 12. lipnja 2007. priložile troškovnik sa specifikacijom parničnog troška.
 
Time je, smatra Europski sud, Županijski sud u Zagrebu propustio provesti odgovarajuću ocjenu svih podnesaka tužiteljica, čime je povrijedio njihovo pravo na pošteno suđenje, kako ga predviđa čl. 6 Konvencije.
 
Za utvrđenu povredu konvencijskog prava Sud je svakoj tužiteljici dosudio po 3.000,00 EUR na ime pretrpljene nematerijalne štete, te svima zajedno ukupno 4.000,00 EUR na ime troškova postupka.
 
Ova presuda još nije konačna. Ista će postati konačna ako niti jedna od strana u postupku, u roku od tri mjeseca od dana objave presude, ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem. Nakon konačnosti predmet će se nalaziti u postupku izvršenja pred Odborom ministara Vijeća Europe.
 
Ova presuda je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice.
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01/4878-100.


Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP