Nova presuda - Ribić protiv Hrvatske

Nemogućnost održavanja kontakta oca i djeteta  tijekom gotovo cijelog razdoblja djetinjstva djeteta predstavlja a priori povredu prava na obiteljski život

Dana 2. travnja 2015. g. Europski sud za ljudska prava donio je presudu kojom je utvrdio da je g. Zdenku Ribiću povrijeđeno pravo na obiteljski život zajamčeno člankom 8. Konvencije jer od rođenja sina pa do njegovih navršenih 18 godina života istog mogao vidjeti samo 3 puta.
Takva situacija bila je rezultat predugog trajanja sudskog postupaka pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu za razvod braka, povjeravanje zajedničkog djeteta na čuvanje i odgoj i odlučivanja o susretima i druženju oca sa djetetom, a nakon toga zbog neizvršavanja presude kojom su podnositelju omogućeni susreti i druženja sa sinom, te predugog trajanja postupaka pred Centrom za socijalnu skrb Zagreb. 
 
Za utvrđenu povredu konvencijskih prava Sud je dosudio g. Ribiću 25.000,00 EUR na ime pretrpljene nematerijalne štete, te 1.500,00 EUR na ime troškova postupka.
 
Sud je u presudi istaknuo da prema konvencijskom pravu državna tijela imaju obvezu poduzeti sve moguće mjere kako bi omogućile kontakt djeteta i roditelja s kojim dijete ne živi, kao i obvezu pomiriti suprotstavljene interese roditelja imajući na umu najbolji interes djeteta. Posebice je naveo kako je pogođen činjenicom da nadležni centar za socijalnu skrb nije našao potrebnim sve do ožujka 2003. privremeno odrediti način susreta i druženja podnositelja sa sinom iako je već do tada sudski postupak koji je trebao trajno riješiti ovo pitanje trajao gotovo 7 godina (veljača 1996.).     
 
Ova presuda još nije konačna. Ista će postati konačna ako niti jedna od strana u postupku, u roku od tri mjeseca od dana objave presude, ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem. Nakon konačnosti predmet će se nalaziti u postupku izvršenja pred Odborom ministara Vijeća Europe.
 
Ova presuda je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice.
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01/4878-100.


Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP