Nova presuda – M. i drugi protiv Hrvatske

Povreda prava na život - država nije pronašla direktnog počinitelja ratnog zločina

Dana 2. svibnja 2017. g. Europski sud za ljudska prava (dalje: Europski sud) s četiri glasa prema 3 donio je presudu kojom je utvrdio da je Republika Hrvatska povrijedila pravo na život trojici hrvatskih državljana (čiji identitet je zaštićen u postupku pred Europskim sudom), jer nije u potpunosti istražila sve okolnosti ubojstva njihovog bliskog srodnika (S.M.), koje se dogodilo u okolici Siska u jesen 1991.
 
Naime, 28. listopada 1991. godine tijelo S.M.-a pronađeno je na desnoj obali rijeke Save u blizini Bosanskog Šamca, Bosna i Hercegovina. U listopadu 2002. policija u Sisku započela je s istragom tog događaja, kao i drugih događaja u kojima su smrtno stradali hrvatski građani srpske nacionalnosti na širem području Siska.
 
Nakon provedene istrage, 16. prosinca 2011. Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je optužnicu protiv dvije osobe zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Te osobe optužene su na temelju zapovjedne odgovornosti, odnosno zbog toga što su zapovijedale jedinicama čiji nepoznati pripadnici su počinili brojne zločine protiv civilnog stanovništva u periodu između srpnja 1991. i lipnja 1992, uključujući i ubojstvo S.M.-a. Nakon provedenog postupka, dana 10. lipnja 2014. čelnik sisačke policije iz tog vremena (V.M.) pravomoćno je osuđen zbog kaznenog djela ratnog zločina, te mu je izrečena kazna od deset godina zatvora.
 
Iako je priznao napore državnog odvjetništva u istrazi i kažnjavanju počinitelja ratnih zločina na širem području grada Siska od 1991.-1992. (naredbodavaca), Europski sud je utvrdio da istražna tijela nisu učinila sve što je u njihovoj moći da pronađu neposredne počinitelje kaznenog djela ubojstva S.M.-a. Tim više što iz predmeta proizlazi da su određene osobe imale saznanja o identitetu neposrednih počinitelja tog ubojstva, kao i o drugim okolnostima u kojima se to ubojstvo dogodilo.
 
Za utvrđenu povredu konvencijskog prava Europski sud je svim tužiteljima dosudio pravičnu naknadu u ukupnom iznosu od 20.000,00 EUR na ime duševnih boli, te 1.000,00 EUR na ime troškova sudskog postupka.
 
Posebno valja istaknuti i da ova presuda nije donesena jednoglasno. Presudi naime prileži zajedničko izdvojeno mišljenje troje sudaca koji smatraju da je istraga koju je poduzela sisačka policija slijedila sve dostupne tragove, te da, osim glasina, nije bilo čvrstih dokaza o osobama mogućih neposrednih počinitelja, zbog čega se istraga može smatrati učinkovitom. Također, navedeni suci su kao i u nedavno donesenoj presudi Europskog suda u predmetu Borojević i drugi protiv Hrvatske smatrali da je Republika Hrvatska udovoljila zahtjevima čl. 2. Konvencije iz razloga što je identificirala i procesuirala počinitelje po zapovjednoj odgovornosti. Valja napomenuti kako se u predmetu Borojević radi o istom domaćem kaznenom predmetu ako i ovom predmetu (M. i drugi protiv Hrvatske).
 
Ova presuda još nije konačna. Ista će postati konačna ukoliko niti jedna od strana u postupku, u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem. Nakon konačnosti predmet će se nalaziti u postupku izvršenja pred Odborom ministara Vijeća Europe.
 
Ova presuda je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice.
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01/4878-100.

Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP