Nova presuda – K.B. i drugi protiv Hrvatske

Država je povrijedila pravo podnositeljice na poštivanje obiteljskog života

Europski sud za ljudska prava je 14. ožujka 2017. g. donio presudu kojom je utvrdio da je Republika Hrvatska povrijedila pravo podnositeljice zahtjeva gđe K.B. na poštivanje njezinoga obiteljskoga života, zajamčeno člankom 8. Konvencije.  
 
Naime, podnositeljica zahtjeva je na temelju odluke domaćih sudova imala pravo na održavanje susreta i druženja s dvojicom maloljetnih sinova koji su živjeli s ocem. Međutim, susreti i druženja se nisu održavali zbog otpora djece. Podnositeljica je prigovarala da domaća tijela nisu poduzela sve potrebne mjere da joj osiguraju kontakte s djecom i da stoga nisu ispunila svoje pozitivne obveze.      
 
Europski sud je utvrdio da su domaći sudovi poduzimali mjere u podnositeljičinom predmetu s kašnjenjem i neučinkovito. Istaknuo je, između ostaloga, da je Županijski sud u Splitu pretjerano dugo odlučivao o podnositeljičinoj žalbi protiv odluke kojom je određen način na koji su se trebali odvijati podnositeljičini susreti s djecom, da domaći sudovi nisu privremeno regulirali način održavanja susreta tijekom postupka razvoda braka podnositeljice i njezinog tadašnjeg supruga, kao i da nisu pravovremeno odredila vještačenje da se utvrde razlozi otpora djece te uputila djecu na odgovarajući tretman.
 
Europski sud je stoga presudio da je država povrijedila podnositeljičino pravo na poštivanje njezinoga obiteljskog života jer je postupanje domaćih tijela bilo zakašnjelo i s nedostatcima.  
 
Europski sud je podnositeljici dosudio iznos od 12.500,00 eura na ime neimovinske štete i iznos od 3.780,00 eura na ime troškova.  
 
Ova presuda još nije konačna. Ista će postati konačna ukoliko niti jedna od strana u postupku u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred velikim vijećem.
 
Presuda je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice.
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01/4878-100.    

Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP