Nova presuda - Jurica protiv Hrvatske

Podnositeljica zahtjeva je imala učinkoviti postupak za ostvarivanje naknade štete zbog liječničke pogreške

Dana 2. svibnja 2017. g. Europski sud za ljudska prava donio je presudu u predmetu Jurica protiv Hrvatske u kojoj je utvrdio da nije došlo do povrede prava na privatni život (članak 8.Konvencije), te da je došlo do povrede prava na suđenje u razumnom roku (članak 6. Konvencije).

Podnositeljica zahtjeva pokrenula je 1998. godine parnični postupak za naknadu štete zbog liječničke pogreške do koje je navodno došlo tijekom njezinog liječenja i operacije uha. U parničnom postupku više sudskih vještaka medicinske struke dalo je nalaze i mišljenja iz kojih proizlazi da pogoršanje zdravstvenog stanja podnositeljice nije posljedica liječničke pogreške.

Podnositeljica je pred Europskim sudom prigovarala da pojam liječničke pogreške nije odgovarajuće definiran u hrvatskom pravnom sustavu, zbog čega se u domaćem sustavu uopće ne utvrđuje odgovornost za liječničke pogreške. Nadalje, tvrdila je da u Hrvatskoj nije
moguće pribaviti nezavisno i nepristrano mišljenje vještaka o pitanju liječničke pogreške, budući da su svi sudski vještaci medicinske struke dio istog zdravstvenog sustava. Konačno, podnositeljica se prituživala na duljinu trajanja parničnog postupka.

Europski sud je, na temelju relevantnih domaćih propisa i sudske prakse koju je Republika Hrvatska dostavila tijekom postupka utvrdio kako se u Republici Hrvatskoj šteta nastala zbog liječničke pogreške na prikladan način može ostvariti na temelju općih propisa za naknadu štete.

Europski sud nije prihvatio tvrdnje podnositeljice o nedostatku nepristranosti i neovisnosti sudskih vještaka medicinske struke u Republici Hrvatskoj, navodeći kako sama činjenica da sudski vještaci pripadaju sustavu javnog zdravstva nije sama po sebi dovoljna da dovede u pitanje njihovu nepristranost i neovisnost. Naprotiv, utvrdio je kako su domaćim propisima osigurana odgovarajuća jamstva neovisnosti i nepristranosti vještaka.Stoga je Europski sud utvrdio da nije došlo do povrede pozitivnih obveza države na temelju članka 8. Konvencije da uspostave odgovarajući pravni okvir za zaštitu prava pacijenata i ostvarivanje prava na naknadu štete zbog liječničke pogreške.

U odnosu na pravo na suđenje u razumnom roku, Europski sud je utvrdio da je došlo do povrede tog prava jer naknada koju su podnositeljici za tu povredu dosudili domaći sudovi nije bila u skladu s naknadom koju za takve povrede uobičajeno dosuđuje Europski sud. S toga je podnositeljici s tog naslova dosudio iznos od 3.500,00 EUR (na ime nematerijalne štete), kao i 2.000,00 EUR na ime troškova postupka.

Ova presuda još nije konačna. Postat će konačna ukoliko niti jedna od strana u postupku, u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem. Nakon konačnosti predmet će se nalaziti u postupku izvršenja pred Odborom ministara Vijeća Europe.

Ova presuda dostupna je na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice.
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnikesljp.hr ili broj telefona 01/4878-100.

Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP