Nova odluka – Ćosić protiv Hrvatske

DORH i policija proveli su učinkovitu istragu nestanka osobe

Dana 14. ožujka 2017. g. Europski sud za ljudska prava donio je odluku kojom je utvrdio da je tužba g. Nedjeljka Ćosića (dalje: tužitelj) očigledno neosnovana.
 
Tužitelj je naime tvrdio da je njegov otac u svibnju 1992. godine primljen u splitsku bolnicu radi liječenja. Nakon završetka liječenja, tužiteljevom ocu gubi se svaki trag. Prema navodima medicinske dokumentacije, iz bolnice je odveden u Zatvor u Lori. Tužitelj je 2009. godine zatražio od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske informacije o svom ocu, ali istraga koju su proveli državno odvjetništvo i policija nije dala nikakvih konkretnih rezultata. Tužitelj je pred Europskim sudom tvrdio da istraga nestanka njegovog oca nije bila učinkovita, te da mu je zbog toga povrijeđeno pravo na život, u smislu čl. 2. Konvencije, koji traži da u slučaju sumnjive smrti ili nestanka osobe bude provedena učinkovita istraga.
 
Europski sud je u svojoj odluci prihvatio argumente države da su istražna tijela (MUP i DORH), s obzirom na trenutak kada su doznala za nestanak tužiteljevog oca (2009. godina), poduzela sve odgovarajuće radnje potrebne radi otkrivanja svih okolnosti nestanka tužiteljevog oca, te da im se ne može staviti na teret bilo kakav propust ili nesavjesnost u radu.
 
Slijedom navedenog, Europski sud je utvrdio da je zahtjev očigledno neosnovan. 
 
Ova odluka je konačna, jer protiv nje nije dopušteno nijedno pravno sredstvo.
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01/4878-100.

Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP