Nova presuda ESLJP - Dvorski protiv Hrvatske

Ivan Dvorski je imao pošteno suđenje
 

Europski sud za ljudska prava je 28. studenog 2013. g. donio presudu kojom je utvrdio da Republika Hrvatska nije povrijedila pravo g. Ivana Dvorskog na pošteno suđenje u kaznenom postupku u kojem je osuđen za trostruko ubojstvo, palež i pljačku, kako je zajamčeno čl. 6. Konvencije. Sud je također odbacio kao očito neosnovan podnositeljev prigovor temeljem članka 3. Konvencije da je za vrijeme policijskog ispitivanja bio pritvoren u nečovječnim uvjetima i da mu je bila uskraćena hrana i voda.

Sud je utvrdio da fotografije prostorije u kojoj je podnositelj bio pritvoren za vrijeme policijskog ispitivanja, te računi za hranu i piće dokazuju da je prostorija bila opremljena na odgovarajući način, a da su dostavljene količine hrane i pića bile znatno veće od potreba samih policijskih službenika. Podnositeljevi prigovori su stoga bili očito neosnovani.

Sud je istaknuo da je suđenje podnositelju u cjelini bilo pošteno, iako ga za vrijeme policijskog ispitivanja kada je priznao počinjenje djela nije zastupao odvjetnik kojeg je sam izabrao. Naime, Sud je zaključio da su podnositelju tijekom suđenja pred hrvatskim sudovima osigurana sva prava, te da njegovo priznanje nije bilo jedini, a kamoli odlučujući, dokaz za njegovu osudu. Sud je stoga presudio da nije došlo do povrede podnositeljevog prava na pošteno suđenje.

Ova presuda još nije konačna. Postat će konačna ako nijedna strana u postupku ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem u roku od tri mjeseca od dana objave presude.

Presuda je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a bit će prevedena na hrvatski jezik i objavljena na web stranici Ureda zastupnice (www.vlada.hr/ured-zastupnika).

Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnikvlade.t-com.hr ili broj telefona 01/4878-100.


Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP