Nova odluka ESLJP - Toth protiv RH

Očito neosnovan prigovor zatvorenika o dvostrukom kažnjavanju
 

Dana 6. studenog 2012. godine Europski sud za ljudska prava donio je odluku o nedopuštenosti zahtjeva podnositelja u predmetu Toth protiv Hrvatske. Podnositelj je u zahtjevu Sudu tvrdio da mu je povrijeđeno pravo da ne bude dva puta suđen ili kažnjen za isto kazneno djelo, da mu je povrijeđeno pravo na pošteno suđenje te da nije imao učinkovito pravno sredstvo.

Podnositelj koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora kažnjen je u disciplinskom postupku pred upravom kaznionice, zbog stegovnih djela vrijeđanja, prijetnje i nepristojnog ponašanja te sprječavanja ovlaštene službene osobe u obavljanju zadaće, radi čega je prema njemu primijenjena stegovna mjera uskrate raspolaganja novcem na tri mjeseca i upućivanja u samicu na 21 dan. Nakon toga, podnositelj je u svezi istih događaja kažnjen u kaznenom postupku zbog kaznenog djela prijetnje službenoj osobi, za koje mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 3 godine i 10 mjeseci.

Iako je utvrdio da postoje određene sličnosti između stegovnog djela i kaznenog djela za koja je oba podnositelj sankcioniran, primjenjujući svoju dobro ustanovljenu praksu, Sud je utvrdio da disciplinske sankcije primijenjene prema podnositelju nisu kaznene naravi. Sud je ponovio da uskrata raspolaganja novcem i upućivanje u samicu koje ne dovodi do produljenja kazne zatvora (odnosno novog lišenja slobode), predstavljaju isključivo pogoršanje uvjeta izdržavanja ranije izrečene kazne. Sukladno tome, Sud je utvrdio da disciplinski postupak koji je proveden protiv podnositelja radi incidenta u kaznionici nema karakter kaznenog postupka, te je ovaj dio zahtjeva odbacio kao očito neosnovan.

Sud je ujedno odbacio podnositeljeve prigovore glede povrede prava na pošteno suđenje i prava na učinkovito pravno sredstvo jer taj dio podnositeljevog zahtjeva nije pokazivao ni privid povrede Konvencije.

Ova odluka Europskog suda predstavlja konačnu odluku u predmetu. Podnositelj ne može više podnositi nove zahtjeve Europskom sudu glede činjenica o kojima je odlučeno ovom odlukom.

Ova je odluka dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku. Ista će biti prevedena na hrvatski jezik te objavljena na web stranici Ureda zastupnice (www.vlada.hr/ured-zastupnika) te tako dostupna javnosti.


Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP