Nova odluka - Bauković protiv Hrvatske

Slika /slike/kuzmanović.jpg

Zahtjev podnositelja koji se odnosi na povredu prava na presumpciju nevinosti zbog izjave glasnogovornika policije je očito neosnovan

Europski sud za ljudska prava (dalje: Europski sud) je dana 15. lipnja 2023. objavio odluku u predmetu Bauković protiv Hrvatske kojom je utvrdio da je zahtjev podnositelja nedopušten.
 
Naime, državna tijela provodila su istragu ubojstva hrvatskog civila u Iloku u siječnju 1997. Nakon završetka istrage, glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske dao je izjavu za medije u kojoj je naznačio podnositelja zahtjeva kao osumnjičenika. Podnositelj je pred Europskim sudom prigovorio da je izjava glasnogovornika policije dovela do povrede njegovog prava na presumpciju nevinosti.
 
Europski sud je uvodno primijetio da je predmetnu izjavu, u kojoj se podnositelj naziva imenom i prezimenom, dao glasnogovornik mjerodavne policijske uprave, nakon što je ista dovršila kriminalističko istraživanje i protiv podnositelja podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu. Naveo je da je izjava da je podnositelj zahtjeva "ubio 46-godišnjakinju", uzeta zasebno, mogla opravdano izazvati zabrinutost kod podnositelja zahtjeva o njegovom pravu da se smatra nevinim. Međutim, obzirom da je postojao opravdani interes javnosti da bude obaviještena o napretku predmetne kaznene istrage, kao i na kontekst u kojem je ista dana, Europski sud je utvrdio da se izjava policijskog službenika nije odnosila na pitanje je li utvrđena podnositeljeva krivnja za predmetno kazneno djelo, već na pitanje postoji li u spisu dovoljno dokaza koji opravdaju podnošenje kaznene prijave protiv njega.
 
Nadalje, Europski sud je utvrdio da je policijski službenik u svom iskazu podnositelja nazivao „osumnjičenikom“, te da je pojasnio da je protiv podnositelja podnesena kaznena prijava i izdana tjeralica. Stoga je zaključio da izjava glasnogovornika policije, pročitana u cijelosti, ne predstavlja povredu načela presumpcije nevinosti. Europski sud je dodatno primijetio da je Vrhovni sud ukinuo prvostupanjsku osuđujuću presudu i zbog nedostatka dokaza vratio predmet na ponovno suđenje. Navedeno ukazuje da domaći sudovi očito nisu pretpostavili podnositeljevu krivnju na temelju predmetne izjave. Stoga je zahtjev podnositelja odbacio jer je očito neosnovan.
 
Ova odluka je konačna i dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda biti će objavljena na web stranici Ureda zastupnice (www.vlada.hr/ured-zastupnika). Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.gov.hr ili broj telefona 01/6444-600.

Pisane vijesti