Najava presude Velikog vijeća Europskog suda za ljudska prava u predmetu Ališić i dr. (stara devizna štednja u Ljubljanskoj banci i Invest banci)

Europski sud za ljudska prava objavio je na svojim web stranicama da će u srijedu 16. srpnja 2014. u 16 sati na usmenom ročištu u zgradi Europskog suda u Strasbourgu javno izreći presudu Velikog vijeća Europskog suda u predmetu Ališić i dr. protiv BiH, Republike Srbije, Republike Slovenije i Republike Makedonije.

Radi se predmetu u kojem podnositelji, gđa Ališić i dr. nakon raspada SFRJ nisu mogli ostvariti povrat svoje devizne štednje koju su uložili u podružnice Ljubljanske banke i Invest banke u Sarajevu prije raspada SFRJ (tzv. stara devizna štednja).

U ovom predmetu odlučivalo je već Vijeće Europskog suda za ljudska prava. Ono je utvrdilo Republiku Sloveniju odgovornom za povredu prava na mirno uživanje vlasništva (čl.1. Protokol br.1. uz Konvenciju) i za povredu prava na učinkovito pravno sredstvo (čl.13. Konvencije) podnositelja gđe Ališić i g. Sadžaka koji su štedjeli u podružnici Ljubljanske banke u Sarajevu, dok je R Srbiju utvrdilo odgovornom za povredu istih prava u odnosu na podnositelja g. Šahdanovića koji je uložio svoju deviznu štednju u podružnicu Invest banke u Sarajevu.

Na zahtjev Vlada Republike Srbije i Republike Slovenije predmet je bio upućen Velikom vijeću Europskog suda na razmatranje i donošenje konačne presude.

Veliko vijeće održalo je ročište u ovom predmetu 10.07.2013.

Presuda Velikog vijeća biti će konačna odluka Europskog suda u ovome predmetu.

Presuda će nakon javnog izricanja biti dostupna na web stranici Suda na engleskom jeziku, a nakon prijevoda na hrvatski jezik bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice Republike Hrvatske pred Europskom sudom za ljudska prava.



Najave | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP