Analize presuda i odluka u odnosu na Republiku Hrvatsku dostupne na web stranici Ureda

Slika /slike/analize općenito.jpg
Ured zastupnika je do sada analizirao presude Europskog suda za ljudska prava u okviru procesa koordinacije izvršenja presuda protiv Republike Hrvatske, te ih dostavljao članovima Stručnog savjeta za izvršenje presuda i odluka Europskog suda za ljudska prava.
 
Cijeneći povratne informacije o važnosti izrade i praktičnosti upotrebe analiza u svakodnevnom radu domaćih tijela te u svrhu širenju znanja o Konvenciji i praksi Europskog suda za ljudska prava, Ured zastupnika će i nadalje pripremati analize presuda kojima je utvrđena povreda nekog konvencijskog prava, kao i analize važnijih presuda u kojima nije utvrđena povreda, te analize odluka o nedopuštenosti Europskog suda za ljudska prava, te ih dostavljati Stručnom savjetu, ali i proširiti dostupnost istih objavom na internetskoj stranici Ureda.
 
Naime, analize će izrađivati i diseminirati  Odjel za praćenje sudske prakse Europskog suda za ljudska prava i drugih međunarodnih tijela u području ljudskih prava i usklađivanje propisa s Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u Uredu koji je preuzeo je nadležnost za navedene poslove sukladno čl. 9. Izmjena i dopune Uredbe o Uredu zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava.  
 
Na taj način pridonosit će upoznavanju stručne javnosti s temeljnim načelima ESLJP i njihovom primjenom u radu domaćih tijela. 
 
Ured zastupnika će analize redovito objavljivati na svojoj internetskoj stranici, u rubrici „Sudska praksa“ (https://uredzastupnika.gov.hr/sudska-praksa/148) odmah ispod teksta prijevoda presude/odluke i na taj način učiniti ih dostupnim svima.  
 
Uz pripremu analiza novih presuda i odluka, Ured zastupnika će na svojoj internetskoj stranici objaviti i analize ranijih presuda Europskog suda za ljudska prava.

Pisane vijesti