Uspostava Mreže nacionalnih koordinatora izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava

Slika /slike/Mreža nacionalnih koordinatora.jpg
Dana 24. lipnja 2024., pod pokroviteljstvom Vijeća Europe održan je prvi sastanak nacionalnih koordinatora izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava država članica Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i Odjela Vijeća Europe za izvršenje presuda Europskog suda za ljudska prava.
 
Tijekom sastanka predstavljena je i pokrenuta online platforma - Mreža nacionalnih koordinatora izvršenja namijenjena suradnji i razmjeni iskustava država članica u postupku izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava, te poboljšanju dijaloga s tijelima Vijeća Europe nadležnih za postupak izvršenja. Cilj navedene platforme između ostalog je i jačanje uloge nacionalnih koordinatora izvršenja kao i jačanje sinergije s nacionalnim tijelima i poboljšanje suradnje s nadležnim tijelima Vijeća Europe, sve u svrhu učinkovitijeg izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava.
 
Zastupnica Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava i ujedno nacionalna koordinatorica izvršenja presuda tog suda protiv RH je tijekom sastanka istaknula kako će navedena platforma, između ostalog, doprinijeti razmjeni iskustava među državama članicama što će u konačnici omogućiti i implementaciju dobre prakse drugih država u nacionalni sustav RH.




Pisane vijesti