U Bruxellesu održana konferencija na visokoj razini o budućnosti konvencijskog sustava

Dana 26. i 27. ožujka 2015. godine u Bruxellesu je održana konferencija na visokoj razini pod nazivom „Implementacija Europske konvencije, naša zajednička odgovornost“. Hrvatsku delegaciju činili su predstavnici Ureda zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava gđa Štefica Stažnik, zastupnica Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava, te gđa Matea Bašić, pomoćnica zastupnice za izvršenje presuda i odluka Europskog suda za ljudska prava, te predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova gđa Vesna Batistić Kos, pomoćnica ministrice i voditeljica delegacije, te g. Miroslav Papa, veleposlanik Republike Hrvatske pri Vijeću Europe.
 
Ova konferencija nastavak je procesa reforme Konvencijskog sustava koji je započeo konferencijom u Interlakenu 2010. godine na kojoj su države članice prihvatile Deklaraciju i Akcijski plan reforme konvencijskog sustava. Proces reforme konvencijskog sustava nastavljen je donošenjem daljnjih Deklaracija i Akcijskih planova u Izmiru (2011. g.) i Brightonu (2012. g.).
 
Primarni cilj reforme jest poboljšanje učinkovitosti implementacije Konvencije kroz interpretaciju i primjenu Konvencije od strane Europskog suda za ljudska prava, osiguranje učinkovitog sustava izvršenja presuda Europskog suda i usklađivanje nacionalnih zakonodavstava svih država potpisnica sa Konvencijom i širenje znanja o Konvenciji unutar nacionalnih sustava država potpisnica.
 
Posebno se ističe da su sve države članice Vijeća Europe, uključujući i Republiku Hrvatsku, pozdravile namjeru Europskog suda za ljudska prava da od 2016. godine počne davati kratka obrazloženja odluka o nedopuštenosti koje donosi u formaciji suca pojedinca.
 
Ured zastupnika osigurat će prijevod Deklaracije i Akcijskog plana iz Bruxellesa na hrvatski jezik, te će isti biti objavljeni na web stranici Ureda zastupnika.


Pisane vijesti | Obavijesti