Todorović protiv RH –zahtjev nedopušten

Istraga ratnog zločina počinjenog tijekom Domovinskog rata

Dana 12. srpnja 2018. g. Europski sud za ljudska prava (dalje: Europski sud) proglasio je nedopuštenim zahtjev koja se odnosi na pitanje učinkovitosti tijela kaznenog progona u istrazi ratnog zločina počinjenog tijekom Domovinskog rata. Podnositelji, bliski srodnici smrtno stradale osobe tvrdili su da istražna tijela (MUP i DORH) nisu provela učinkovitu istragu smrti njihova srodnika u okolici Siska 1991. godine jer su propustili istražiti je li postojao motiv za ubojstvo N.T.-a, koji bi mogao biti povezan sa njegovim srpskim porijeklom. Smatrali su da su zbog toga njihova ljudska prava povrijeđena, i to pravo na život i zabrana diskriminacije, zajamčeni čl. 2. i čl. 14. Konvencije.
 
Europski sud je utvrdio da je dio zahtjeva koji se odnosi na razdoblje istrage do 2015. nedopušten jer su podnositelji propustili podnijeti zahtjev u šestomjesečnom roku, s obzirom da su puno ranije trebali biti svjesni zastoja u postupanju domaćih tijela. U odnosu na razdoblje istrage nakon rujna 2015. Europski sud je, imajući u vidu do sada poduzete mjere, te činjenicu da je istraga još u tijeku, taj dio zahtjeva kao preuranjen proglasio nedopuštenim, sukladno članku 35. stavku 1. i 4. Konvencije.
 
Europski sud je dodatno naveo da ukoliko podnositelji zahtjeva budu nezadovoljni postignutim napretkom u istrazi, odnosno konačnim ishodom istrage u narednom razdoblju, preostaje im mogućnost podnošenja novog zahtjeva Sudu.
 
Ova odluka je konačna te je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda na hrvatski jezik, bit će dostupan na web stranici Ureda zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava.
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01/4878-100.

Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP