Posjet predstavnika Odbora ministara Vijeća Europe u vezi izvršenja presuda i odluka Europskog suda za ljudska prava

  • Slika /slike/IMG_6929.JPEG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Dana 15. i 16. studenoga 2023., delegacija Odjela za izvršenje presuda Europskog suda za ljudska prava Vijeća Europe boravila je u službenoj posjeti Republici Hrvatskoj radi razmatranja otvorenih pitanja izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava u Republici Hrvatskoj.
 
Tijekom navedenog posjeta održan je sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine g. Brankom Bačićem i suradnicima, na temu problematike vlasnika stanova u kojima su zaštićeni najmoprimci (Statileo grupa) te općim mjerama koje Republika Hrvatska poduzima u izvršenju navedene grupe presuda, koja će biti razmatrana na sastanku Odbora ministara Vijeća Europe u prosincu 2023. godine.
 
Također je održan  sastanak s ministrom pravosuđa i uprave dr. sc. Ivanom Malenicom i suradnicima, o problematici prekomjernog trajanja sudskih postupaka (Kirinčić i dr. grupa) kao i o neodgovarajućim uvjetima u zatvorima (Huber grupa) te neučinkovitim pravnim sredstvima s tim u vezi. S Glavnom državnom odvjetnicom gđom Zlatom Hrvoj-Šipek i suradnicima održan je sastanak na temu neučinkovitog kompenzatornog pravnog sredstva (tužbe za naknadu štete) za neodgovarajuće uvjete u zatvorima, problematike utvrđene u Huber grupi presuda Europskog suda.
 
Tijekom navedenog posjeta održan je sastanak i s predstavnicima Vrhovnog suda Republike Hrvatske o provedbi individualnih mjera izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava u Republici Hrvatskoj.
 
Delegacija Odjela izvršenja Vijeća Europe prisustvovala je i sastanku Stručnog savjeta za izvršenje presuda Europskog suda za ljudska prava koji ove godine obilježava desetogodišnjicu svog rada. Tijekom sastanka delegaciji je predstavljen mehanizam izvršenja u Republici Hrvatskoj, a predstavnici Vijeća Europe predstavili su  postupak nadzora izvršenja koji provodi Odbor ministara Vijeća Europe. 

Pisane vijesti