Sjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe - Pododbora za provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava u Hrvatskom saboru

  • Slika /slike/IMG-20231114-WA0000 (2).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Zastupnica Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava govorila je u Hrvatskom saboru o izvršenju presuda tog suda u Republici Hrvatskoj 

Dana 13. i 14. studenoga 2023. u Hrvatskom saboru održana je sjednica Pododbora za provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Europe s temom ''Reykjavik follow-up: Uloga Parlamentarne skupštine Vijeća Europe i parlamentaraca u poboljšanju pravovremene i učinkovite provedbe presuda Europskog suda za ljudska prava''.

Sudionicima su se obratili predstavnici Hrvatskog sabora i Vlade: voditeljica izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe gđa Marijana Balić, ministar pravosuđa i uprave g. Ivan Malenica, te potpredsjednik Sabora i izaslanik predsjednika Sabora g. Furio Radin. Na sjednici su sudjelovali članovi Pododbora - predstavnici nacionalnih izaslanstava u Parlamentarnoj skupštini, zastupnici država i Vlada pred Europskim sudom za ljudska prava, predstavnici Odjela za izvršenje presuda pri Vijeću Europe, predstavnici Europske mreže implementacije presuda, predstavnici Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, kao i predstavnici Kuće ljudskih prava.

U svom govoru, zastupnica Republike Hrvatske pred Europskim sudom, ujedno i nacionalna koordinatorica za izvršenje presuda i odluka Europskog suda pojasnila je mehanizme izvršenja presuda Europskog suda u Republici Hrvatskoj te istaknula važnost Stručnog savjeta za izvršenje presuda i odluka Europskog suda, međuresornog i međuinstitucionalnog stručnog tijela sa zadaćom utvrđivanja mjera izvršenja presuda i odluka Europskog suda i praćenja njihove implementacije. Uspostavom Stručnog savjeta, koji ove godine obilježava 10 godina rada, ojačana je svijest o kolektivnoj odgovornosti za izvršenje presuda te su stvoreni uvjeti za razvoj suradnje i koordinacije svih dionika postupka izvršenja, što povećava učinkovitost izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava i tako osigurava prevenciju budućih povreda Konvencije. Zastupnica se također osvrnula na važnost uloge Hrvatskog sabora, kao i Parlamentarne skupštine VE te parlamentaraca u izvršenju presuda Europskog suda za ljudska prava.

Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektroničke pošte ured@zastupnik-esljp.gov.hr  ili broj telefona 01/6444 600.

Pisane vijesti