Odluka o nedopuštenosti zahtjeva – Z. i drugi protiv Hrvatske

Tužba zbog neučinkovite istrage ratnog zločina iz 1991. nije pravovremena

Dana 21. travnja 2015. g. Europski sud za ljudska prava donio je odluku kojom je odbacio tužbu obitelji Z  (sud je zaštitio identitet tužitelja) zbog toga što je njihova tužba djelomično prekasno podnesena, a djelomično preuranjena. U svojoj tužbi Europskom sudu tužitelji su prigovarali da hrvatske vlasti nisu provele učinkovitu istragu smrti njihovog bliskog srodnika.
 
Naime, tužitelji su bliski srodnici osobe koja je ubijena 1991. godine. Iste godine pred nadležnim sudom pokrenuta je istraga protiv osoba osumnjičenih za taj zločin, a koje su bile pripadnici Hrvatske vojske. Međutim, istraga je obustavljena 24. studenoga 1992. primjenom Zakona o oprostu od krivičnog progona i postupka za krivična djela počinjena u oružanim sukobima i u ratu protiv Republike Hrvatske.
 
Tužitelji su 2003. tražili ponovno otvaranje istrage, ali je državno odvjetništvo to odbilo smatrajući da je istraga tog slučaja već bila provedena. Tužitelji su potom sami podnijeli istražni zahtjev nadležnom sudu, ali je sud taj zahtjev odbio, zbog toga što bi nova istraga povrijedila pravilo da se o istoj stvari ne može dvaput suditi (ne bis in idem).
 
Međutim, nakon presude Europskog suda u predmetu Marguš protiv Hrvatske (2014), u kojoj je Europski sud utvrdio da se pravilo ne bis in idem ne odnosi na amnestiju za ratne zločine, nadležno državno odvjetništvo ponovno je otvorilo istragu ubojstva srodnika tužitelja.
 
U odnosu na prvu istragu, Europski sud je utvrdio da je tužba podnesena nakon proteka roka od šest mjeseci, jer je ta istraga obustavljena još 1992. godine. Što se tiče druge istrage, Europski sud je utvrdio da je ona još u tijeku, zbog čega je njihova tužba u odnosu na tu istragu preuranjena.
 
Protiv ove odluke nije dopušteno niti jedno pravno sredstvo te je ona konačna danom donošenja. Odluka je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a ista će biti prevedena na hrvatski jezik, te objavljena na web stranici Ureda zastupnice (uredzastupnika.gov.hr).
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01/4878-100.


Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP