Nove presude i odluke o nedopuštenosti ESLJP-a u odnosu na Hrvatsku

Slika /slike/Sat.jpg

Europski sud donio tri odluke i dvije presude u predmetima prekomjernih trajanja sudskih postupaka

Europski sud za ljudska prava (dalje: Europski sud) je dana 2. ožujka 2023. objavio dvije presude i tri odluke o nedopuštenosti zahtjeva (tužbe) koje je šest podnositelja podnijelo protiv Republike Hrvatske, a u kojima su prigovarali nerazumnom trajanju njihovih postupaka pred hrvatskim sudovima. Europski sud je tri zahtjeva odbacio kao nedopuštene dok je u preostala dva zahtjeva utvrdio povredu Konvencije.
 
U odnosu na zahtjev podnositelja Grabovičkića, Europski sud je prihvatio argumente zastupnice da država nije odgovorna za prekomjerno trajanje postupka, budući da je isti bio kompleksan te je podnositelj značajno doprinio njegovom trajanju. Stoga je odbacio ovaj zahtjev smatrajući ga očigledno neosnovanim.
 
Što se tiče podnositeljice Magazin, Europski sud je osobito cijenio njezin doprinos trajanju kaznenog postupka koji je protiv nje vođen po privatnoj tužbi, budući da je podnositeljica pred prvostupanjskim sudom godinu i šest mjeseci izbjegavala primiti sudske pozive, dok preostalo trajanje postupka nije bilo nerazumno. Stoga je odbacio i taj zahtjev.
 
I zahtjev podnositeljice Lukač Sud je odbacio kao nedopušten. Iako je ona zakonska nasljednica izravne žrtve povrede prava na suđenje u razumnom roku pred hrvatskim sudovima, ona nije sudjelovala u postupku pred hrvatskim sudovima niti je za taj postupak znala sve dok je očev odvjetnik nije obavijestio o ishodu ustavno-sudskog postupka. Stoga je utvrdio da nije žrtva povrede prava na suđenje u razumnom roku.
 
U pogledu zahtjeva podnositeljice Kozine Barišić i drugih podnositelja iz njenog kućanstva, Sud je ocijenio da je postupak pred hrvatskim sudovima trajao nerazumno dugo, utvrdio je povredu prava na suđenje u razumnom roku i u odnosu na pet podnositelja dosudio 21.000 eura nematerijalne štete i 1.163 eura na ime troškova postupka.
 
Konačno, u predmetu podnositeljice Pavlović, Europski sud je djelomično prihvatio argumente zastupnice da je podnositeljica imala koristi od činjenice da se ovršni postupak radi njenog iseljenja iz nekretnine odužio, budući da je time ostala stanovati u predmetnoj nekretnini gotovo pet dodatnih godina. Međutim, postupak je trajao nerazumno dugo pred Vrhovnim i Ustavnim sudovima Republike Hrvatske, a taj je dio postupka vođen nakon što je podnositeljica bila iseljena. Stoga je utvrdio povredu prava na suđenje u razumnom roku i podnositeljici dosudio 2.000 eura nematerijalne štete te 250 eura na ime troškova postupka.
 
Ove presude i odluke su konačne. Dostupne su na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda na hrvatski jezik bit će dostupne na web stranici Ureda zastupnika.
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.gov.hr ili na broj telefona 01/6444 600. 

Pisane vijesti