Nova publikacija "Zaštita migranata i izbjeglica prema sudskoj praksi Europskog suda za ljudska prava"

Slika /slike/analize.jpg
Ured zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava pripremio je publikaciju "Zaštita migranata i izbjeglica prema sudskoj praksi Europskog suda za ljudska prava".

Publikacija sadrži prikaz sudske prakse Europskog suda u pogledu zaštite koju migranti i izbjeglice uživaju na temelju Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Navedene su važnije presude i odluke u kojima je Europski sud definirao načela i precizirao kriterije primjenjive na različite situacije s kojima se nadležna tijela mogu susresti u postupcima u kojima odlučuju o pravu na međunarodnu zaštitu ili o statusu i pravima i obvezama migranata.

Publikacija je prvenstveno namijenjena sucima upravnih sudova, ali i svim tijelima koja sudjeluju u postupcima u kojima se odlučuje o pravima migranata i izbjeglica. Važno je da sva domaća nadležna tijela primjenjuju konvencijska načela u svom svakodnevnom radu te da ih unesu u obrazloženja svojih odluka.
 
Ured zastupnika će publikaciju s vremenom nadopunjavati s obzirom na razvoj sudske prakse Europskog suda u odnosu na ovu tematiku, posebice presudama koje će biti donesene u hrvatskim predmetima. 

Publikacija je dostupna u rubrici "Sudska praksa", "Ostale publikacije Ureda".

Pisane vijesti