Nova presuda - Žibrat protiv Hrvatske

Slika /slike/jureša i šare.jpg

Podnositelju je povrijeđeno pravo na mirno uživanje vlasništva jer je državi trebalo pet godina da iseli ovršenika iz njegove nekretnine

Dana 14. listopada 2021. Europski sud za ljudska prava (dalje: Sud) objavio je presudu u predmetu Žibrat protiv Hrvatske u kojoj je utvrdio povredu podnositeljevog prava na pošteno suđenje u razumnom roku i prava na mirno uživanje vlasništva. 

Podnositelj je podnio tužbu Sudu jer država tijekom pet godina i dva mjeseca nije uspjela iseliti ovršenika iz njegove nekretnine, koju je kupio na dražbi u ovršnom postupku. Podnositelj je tijekom ovršnog postupka koristio sredstva za ubrzanje postupka predviđenih Zakonom o sudovima, povodom kojih je Županijski sud u Velikoj Gorici utvrdio povredu podnositeljevog prava na suđenje u razumnom roku i dosudio mu 7.500 kuna naknade. Povodom žalbe državnog odvjetništva, Vrhovni sud je naknadu smanjio na 3.500 kuna. 

Sud je ponovio svoje ranije stajalište da je zahtjev za isplatu primjerene naknade zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku (tzv. „kombinirano kompenzacijsko-ubrzavajuće sredstvo“) učinkovito pravno sredstvo za prekomjerno trajanje postupaka. Unatoč tome, Sud je smatrao da je podnositelj i dalje žrtva povrede Konvencije jer je dosuđena naknada bila preniska u odnosu na naknadu koju bi podnositelju dosudio Sud. Prihvaćajući utvrđenje Županijskog i Vrhovnog suda o nerazumnom trajanju ovršnog postupka, Sud je presudio da je došlo do povrede prava na suđenje u razumnom roku. 

Sud je također ocijenio da je odugovlačenje s postupkom iseljenja ovršenika, koji je u dva navrata spriječio i Živi Zid, podnositelju povrijedilo pravo na mirno uživanje vlasništva jer podnositelj tijekom pet godina i dva mjeseca nije mogao stupiti u posjed svoje nekretnine. 

Sud je podnositelju dosudio iznos od 2.300 eura na ime nematerijalne štete te 3.000 eura za troškove postupka. 

Presuda je konačna, te je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda na hrvatski jezik, bit će dostupna na web stranici Ureda zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava.

Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01/6444 600 

Pisane vijesti