Nova presuda - Šekerija protiv Hrvatske

Slika /slike/kuzmanović.jpg

Podnositelju nije povrijeđeno pravo na pošteno suđenje u niti jednom aspektu

Dana 5. studenog 2020. godine Europski sud za ljudska prava (u daljnjem tekstu: Europski sud) donio je presudu u predmetu Šekerija protiv Hrvatske u kojem je podnositelj zahtjeva prigovarao na temelju čl. 6. st. 1. i 3. (d) Konvencije da je kazneni postupak koji se protiv njega vodio bio nepošten zbog nepoštivanja načela jednakosti oružja i kontradiktornosti postupka pri izvođenju dokaza, kao i zbog navodne pristranosti predsjednika vijeća koji je vodio postupak.
 
U odnosu na prigovor da je ispitivanje svjedoka I.G.-a tijekom istrage bilo nezakonito, Europski sud je utvrdio da je taj svjedok bio temeljito ispitan tijekom rasprave od strane suda, tužiteljstva i obrane, te da činjenica da je obrana bila prisutna tijekom njegovog ispitivanja pred istražnim sucem nije dovela podnositelja u podređeni položaj.

Podnositelj je prigovorio i da iskaz tog svjedoka nije bio vjerodostojan jer je svjedok mentalno bolesna osoba koja ga mrzi. Europski sud je utvrdio da u iskazima tog svjedoka nije bilo neslaganja već da je isti detaljno i dosljedno opisao kako je kupovao kokain od podnositelja u njegovoj kući gdje je vidio uređaje za miješanje droge, a što je bilo podudarno sa zapisnikom o pretrazi. Premda je svjedok patio od određenih psihičkih smetnji, on je mogao razumjeti prirodu i svrhu kaznenog postupka i posljedice procesnih radnji te je mogao sudjelovati u suđenju. Europski sud je smatrao da su članovi sudskog vijeća mogli promatrati njegovo ponašanje i stvoriti vlastiti dojam o njegovoj mentalnoj stabilnosti i vjerodostojnosti.

Europski sud je odbio podnositeljev prigovor da domaći sud nije trebao smatrati D.N.-ov iskaz vjerodostojnim zbog navodne izmanipuliranosti od strane policije. Međutim, nije bilo nikakvih naznaka da bi mu policija prijetila ili manipulirala njime, već mu je samo dala policijsku zaštitu. Također, obrana podnositelja nije predložila nikakve dokaze tijekom postupka u vezi s tim navodima. Uzimajući u obzir detaljne izjave svjedoka koje se odnose na odnos s podnositeljem i konzumaciju kokaina, potkrijepljenih iskazom I.G.-a, određena neslaganja u pogledu točnog razdoblja kupnje droge nisu potkopala dokaznu vrijednost njegova svjedočenja.

U odnosu na prigovor da se podnositeljeva osuda temelji na iskazu suoptuženika G.K.-a kojeg je dao pod prisilom policije, Europski sud je nakon detaljnog uvida u domaći spis i u predmet koji je G.K. vodio protiv RH pred Europskim sudom, a u kojem su odbijeni njegovi prigovori o navodnom zlostavljanju i pritisku od strane policije, utvrdio da je podnositelj u ovom postupku imao priliku unakrsno ispitivati G.K.-a i stoga su mu bila osigurana sva prava obrane.

Nadalje, što se tiče prigovora da se presuda oslanja na dokaze koji su trebali biti izuzeti iz spisa, Europski sud nije utvrdio da se presuda prvostupanjskog suda temeljila na policijskim bilješkama i zapisnicima izuzetih iz spisa, koji nisu mogle poslužiti kao dokaz u kaznenom suđenju.

Naposljetku, podnositelj je tvrdio da obrazloženje prvostupanjske presude ukazuje na osobnu netrpeljivost predsjednika vijeća spram njega. Europski sud je primijetio da se prvostupanjski sud u presudi na slikovit i izravan način oslanjao na logične i precizne argumente, te da ne postoje nikakvi dokazi koji bi upućivali da je ta ocjena na bilo koji način bila proizvoljna, a izraženo mišljenje na otvoren i izravan način nije dovelo u sumnju sučevu osobnu umiješanost u predmet. Dakle, osobna nepristranost predsjednika vijeća nije bila dovedena u pitanje.

Slijedom svega iznesenog, Europski sud je zaključio da nije došlo do povrede podnositeljevog prava na pošteno suđenje u ovom postupku.

Ova presuda nije konačna, te je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda na hrvatski jezik, bit će dostupna na web stranici Ureda zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava  (https://uredzastupnika.gov.hr/)

Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr.

Pisane vijesti