Nova odluka - Bilan protiv Hrvatske

Slika /slike/više presuda.jpg

Tužba javne bilježnice da joj je zbog pisanog upozorenja Javnobilježničke komore povrijeđeno pravo na slobodu izražavanja očigledno je neosnovana

Europski sud za ljudska prava (u daljnjem tekstu: Europski sud) je 19. studenog 2020. objavio odluku u predmetu Bilan protiv Hrvatske. Podnositeljica, javna bilježnica V. Bilan, smatrala je da joj je povrijeđeno pravo na pošteno suđenje iz čl. 6. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda te pravo na slobodu izražavanja iz čl. 10. Konvencije, te da nije imala učinkovito domaće pravno sredstvo na temelju čl. 13. Konvencije za zaštitu svojih prava u Republici Hrvatskoj.

Naime, podnositeljica je kažnjena od strane Javnobilježničke komore pisanim upozorenjem nakon što je javno iznijela nezadovoljstvo radom Komore. Prema njezinom stavu koji je javno iznijela, predsjednik i tijela Komore više godina su kršili pozitivne propise i navodno bili uključeni u niz malverzacija. Podnositeljica je pri tom javnom istupu koristila neprimjeren način komuniciranja i izražavanje stavova na način koji ne priliči javnom bilježniku kao nositelju javne službe. Komora je podnositeljicu kaznila pisanim upozorenjem, međutim to nije utjecalo na njezin rad niti je ona na bilo koji drugi način kažnjena.

Podnositeljica je protiv tog pisanog upozorenja podnijela upravnu tužbu upravnom sudu koji je tužbu odbacio smatrajući da pisano upozorenje ne predstavlja upravni akt protiv kojeg se može podnijeti upravna tužba. Europski sud je zaključio kako je podnositeljici bio ograničen pristup sudu, međutim to ograničenje u konkretnim okolnostima njezinog slučaja nije bilo neproporcionalno. Stoga je prigovor podnositeljice zahtjeva koji se odnosi na pravo na pristup sudu proglasio očigledno neosnovanim.

U odnosu na prigovor povrede prava na slobodu izražavanja, Europski sud je primijetio da navodi koji je podnositeljica javno iznosila na račun Komore nisu imali nikakvog uporišta u činjenicama, te da je podnositeljica pritom koristila neprimjereni rječnik. Razmatrajući proporcionalnost „kazne“ koju je podnositeljica dobila za takav istup, a to je pisano upozorenje Komore, Europski sud je utvrdio da takva „kazna“ nije narušila podnositeljičino pravo na slobodu govora. Štoviše, podnositeljica nije bila disciplinski kažnjena i uredno je nastavila raditi. Stoga je Europski sud proglasio ovaj prigovor podnositeljice očigledno neosnovanim.

Ova odluka je konačna i dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice (https://uredzastupnika.gov.hr/).
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01 6444 600.

Pisane vijesti