Nova presuda ESLJP – Huber protiv Hrvatske

Slika /slike/muršić ulemek.jpg

Neodgovarajući uvjeti smještaja u zatvorima prouzročili su ponižavajuće postupanje prema podnositelju

Dana 7. srpnja 2022. Europski sud za ljudska prava (dalje: Europski sud) objavio je presudu kojom je utvrdio povredu čl. 3. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda zbog neodgovarajućih uvjeta smještaja podnositelja zahtjeva u zatvorima u Osijeku i Zagrebu, te u Kaznionici u Lepoglavi.
 
Europski sud je u ovom predmetu primijenio svoju već utvrđenu praksu razvijenu u predmetima Muršić protiv Hrvatske i Ulemek protiv Hrvatske. Naglasio je da je nedostatak osobnog prostora u ćeliji osobito bitan uvjet prilikom utvrđivanja jesu li uvjeti u zatvoru „ponižavajući“ s aspekta čl. 3. Konvencije. Slijedom navedenog, utvrdio je da mogućnost slobodnog kretanja podnositelja izvan ćelije po odjelu, osim u noćnim satima, nije dovoljan razlog za zaključak da su uvjeti smještaja bili prikladni i ne može kompenzirati nedostatak osobnog prostora u ćeliji, te da razdoblja u kojima je podnositelj raspolagao s manje od 3 m2 osobnog prostora u ćeliji nisu bila ni povremena, niti kratkotrajna.
 
Stoga uvjeti smještaja podnositelja u Zatvoru u Osijeku u trajanju od 1 godinu i 10 mjeseci, u Zatvoru u Zagrebu u trajanju od 2 mjeseca, te u Kaznionici u Lepoglavi u trajanju od 3 godine i 10 mjeseci, nisu bili odgovarajući i predstavljaju povredu članka 3. Konvencije
 
Europski sud je podnositelju dosudio 12,500 eura naknade za nematerijalnu štetu, te 250 eura naknade za izdatke i troškove postupka.
 
Ova presuda je konačna, te je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnika.
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr  ili broj telefona 01/6444 600.

Pisane vijesti