Nova presuda - Adžić protiv Hrvatske

Država je povrijedila podnositeljevo pravo na poštivanje obiteljskog života zbog neučinkovitog postupanja u postupku radi povratka djeteta

Dana 12. ožujka 2015. godine Europski sud za ljudska prava (dalje: Sud) donio je presudu kojom je utvrdio da je podnositelju g. Miomiru Adžiću (dalje: tužitelj) povrijeđeno pravo na poštivanje obiteljskog života (čl. 8. Konvencije), zbog nedovoljno učinkovitog i žurnog postupanja Općinskog građanskog suda u Zagrebu i Županijskog suda u Zagrebu u postupku radi vraćanja djeteta temeljem Haške konvencije o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice djece (Haška konvencija).
 
Podnositelj se dana 7. rujna 2011. godine obratio nadležnim domaćim tijelima tražeći da nalože vraćanje njegovog sina u Sjedinjene Američke Države u kojima je živio, a nakon što ga je majka odvela u Hrvatsku i odbila ga vratiti u Sjedinjene Države. Pred Sudom je prigovarao da je Republika Hrvatska povrijedila njegovo pravo na poštivanje obiteljskog života zbog neučinkovitog i neažurnog vođenja sudskog postupka radi vraćanja djeteta u Sjedinjene Države.
 
Sud je utvrdio da su hrvatski sudovi u predmetu donijeli pravomoćnu odluku tek nakon tri godine. Također je istaknuo da su time za 151 tjedan prekoračili šestotjedni rok iz Haške konvencije za donošenje odluke, iako navedeni rok nije obligatoran, te da se to ne može smatrati poštivanjem obaveze na učinkovito i žurno odlučivanje u postupcima radi vraćanja djeteta. Utvrdio je da vrijeme koje je bilo potrebno hrvatskim sudovima za donošenje odluke nije odgovaralo hitnosti situacije.
 
Uzimajući navedeno u obzir, kao i utvrđenje da domaći sudovi nisu poštivali niti rok propisan Obiteljskim zakonom, Sud je utvrdio da je u ovom predmetu došlo do povrede članka 8. Konvencije. 
Za utvrđenu povredu konvencijskog prava Sud je dosudio podnositelju pravednu naknadu u iznosu od 7.500,00 EUR na ime nematerijalne štete, te troškove postupka u iznosu od 2.310,00  EUR-a.
 
Ova presuda još nije konačna. Ista će postati konačna ukoliko niti jedna od strana u postupku, u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem. Nakon konačnosti predmet će se nalaziti u postupku izvršenja pred Odborom ministara Vijeća Europe.
 
Ova presuda je dostupna na web stranici Suda (http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pages/search.aspx?i=001-152731) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice.
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01/4878-100.
 


Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP