Nova odluka o nedopuštenosti - Kobaš protiv Hrvatske

Slika /slike/Halja i cekic.jpg

Prigovori odvjetnika o navodnom zlostavljanju od strane policije i nezakonitom uhićenju očigledno su neosnovani

Europski sud za ljudska prava (dalje: Europski sud) je 16. siječnja 2024. donio, a 8. veljače 2024. objavio odluku kojom je proglasio očigledno neosnovanim podnositeljev zahtjev da ga je policija zlostavljala, da hrvatska tijela nisu istražila taj incident sukladno čl. 3. Konvencije, te da je nezakonito lišen slobode zadržavanjem u policijskoj postaji sedam sati prije uhićenja, suprotno čl. 5. Konvencije.
 
Nakon rutinske kontrole prometa, oko 13,50 sati policajac je primio obavijest da vlasnik provjeravanog vozila koje se kretalo nije imao prijavljeno prebivalište i da je posjedovao nevažeću osobnu iskaznicu koju je potrebno oduzeti. Nakon zaustavljanja, policajac je utvrdio da podnositelj koji je bio vozač predmetnog automobila nije imao važeću vozačku dozvolu ili dokumente o registraciji automobila, niti je kod sebe imao neki od službenih identifikacijskih dokumenata (osobnu iskaznicu ili putovnicu). Umjesto toga, policajcu je pokazao svoju odvjetničku iskaznicu. Policajci su pristupili utvrđivanju njegova identiteta, zamolili ga da otvori prtljažnik, a nakon pregleda podnositelj je sjeo u svoj automobil i pokušao napustiti mjesto događaja, prigovarajući da provjera predugo traje i da se nalazi u opasnom kvartu. Nakon takve reakcije, policajci su mu naložili da izađe iz automobila ili će u protivnom upotrijebiti silu. Budući da se oglušio o izravnu zapovijed i da se opirao tijekom iznošenja iz svog auta, pao je na tlo, a policajci su ga uhvatili za vrat, upotrijebili zahvat „ključ na lakat“, stavili mu lisice na ruke i okrenuli ga licem prema zemlji.
 
Podnositelj je iznio verziju događaja prema kojoj su ga policajci, nakon što je sjeo u automobil,  zgrabili za vrat pokušavajući ga ugušiti, a nakon vezivanja lisicama nastavili su ga udarati nogama po glavi, leđima, rukama i vratu, te su mu navodno snažno gurnuli prst u nos.
 
Nakon dovođenja u policijsku postaju u 15,05 sati istoga dana pregledao ga je liječnik i utvrdio njegove ozljede, a kasnije je odveden u bolnicu. U 19,50 sati bio je uhićen zbog prijetnji policajcima, a zapisnik je potpisao oko 21 sata. Idućeg dana ga je ispitao zamjenik Općinskog državnog odvjetnika nakon čega je pušten iz pritvora u 16,35 sati. Podnositelj je podnio kaznenu prijavu protiv policajaca zbog nanošenja tjelesnih ozljeda, lažnog prijavljivanja i protuzakonitog pretraživanja odvjetnika, no ista je odbačena, a Odjel za unutarnju kontrolu MUP-a je nakon provedenog nadzora odbacio pritužbe.
 
Razmatrajući prigovore podnositelja, Europski sud je primijetio da se podnositelj oglušio o jasnu naredbu policijskog službenika da izađe iz svog vozila, odbio je postupiti po nalogu policije, pa je stoga nasilno udaljen iz automobila. Opisani slijed događaja kojeg je Sudu predočila tužena država bio je u skladu s liječničkim nalazima, u kojima su zabilježene površinske ogrebotine podnositelja na glavi i leđima, kao i manji hematomi na vratu i rukama, bez ozbiljnih ozljeda koje bi poduprle njegovu verziju događaja. Slijedom navedenog, Sud je prihvatio tvrdnju tužene države da je upotrijebljena sila bila strogo nužna zbog ponašanja podnositelja i da nije bila pretjerana. Zaključio je da podnositeljev prigovor o navodnom zlostavljanju od strane policije nije bio dovoljno potkrijepljen te da stoga domaće vlasti nisu bile dužne provesti učinkovitu istragu incidenta i odbacio prigovor o povredi članka 3. Konvencije kao očigledno neosnovan.
 
Razmatrajući prigovor nezakonitog uhićenja, Europski sud je primijetio da se prema hrvatskim  propisima osobi koja je zatečena u počinjenju djela može ograničiti sloboda do šest sati. S obzirom da je podnositelj bio zaustavljen oko 13,50 sati, a da je uhićen šest sati kasnije, u 19,50 sati, što je sam potvrdio u zapisniku potpisavši ga kasnije bez ikakvih primjedbi, Sud je zaključio da je lišavanje slobode bilo "zakonito" u smislu članka 5. stavka 1. (c) Konvencije.
 
Slijedom toga, Europski sud je i ovaj prigovor podnositelja odbacio kao očito neosnovan, sukladno članku 35. stavcima 3. (a) i 4. Konvencije.
 
Ova odluka je konačna i dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnika.
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.gov.hr ili na broj telefona 01/6444 600. 

Pisane vijesti