Nova odluka - Klasić protiv Hrvatske

Slika /slike/klasić.jpg

Podnositeljev iskaz dan policiji nije nezakonit dokaz i nije utjecao na kazneni postupak

Europski sud za ljudska prava je 14. studenog 2019. g. objavio odluku u predmetu Klasić protiv Hrvatske kojom je proglasio zahtjev podnositelja nedopuštenim, zbog toga jer podnositelj nije na temelju svog prikaza činjenica u dovoljnoj mjeri uvjerio Europski sud da su mu postupanjem državnih vlasti povrijeđena ljudska prava, prije svega pravo na pošteno suđenje iz čl. 6. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Naime, g. Klasić je 2008. godine bio osumnjičen za počinjenje razbojničke krađe poslovnice Hrvatske pošte u Topolovcu. Nakon uhićenja, podnositelj je zatražio da mu se pozove odvjetnik D.Š., koji međutim, nije odgovorio ni na jedan poziv policije. Stoga, je podnositelju ponuđeno da s obzirom da je navedeni odvjetnik bio nedostupan izabere odvjetnika s liste dežurnih odvjetnika. Podnositelj je izabrao odvjetnika A.B. koji je na poziv policije došao u policijsku postaju, te je podnositelj u njegovoj prisutnosti dao iskaz. U kasnijem dijelu suđenja podnositelj se branio šutnjom te je tvrdio da iskaz koji je dao policiji, a koji je u kaznenom postupku korišten kao dokaz protiv njega, predstavljao nezakonit dokaz te da je njegovo korištenje u  kaznenom postupku povrijedilo njegova prava na pošteno suđenje. 

Europski sud je prije svega utvrdio kako se prikaz činjenica od strane podnositelja i od strane tužene države razlikuju. Analizirajući sve činjenice predmeta i dokaze koji su podnijeti u ovom postupku pred Europskim sudom isti je utvrdio kako podnositelj nije prigovorio niti jednoj činjenici vezanoj uz njegov iskaz pred policijom, već je isti vlastoručno potpisao. Europski sud je također istaknuo kako se podnositelj pritužio na navodnu neregularnost u uzimanju iskaza pred policijom tek u kasnijoj fazi kaznenog postupka, te da prethodno niti on niti njegov odvjetnik nisu imali nikakvih primjedbi.

Slijedom navedenog, Europski sud je zaključio kako je podnositelj propustio iznijeti kredibilne dokaze u prilog svojih tvrdnji da su mu povrijeđena prava iz Konvencije, te je zahtjev proglasio nedopuštenim. Ova odluka Europskog suda je konačna.

Odluka je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice (www.vlada.hr/ured-zastupnika).
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01/4878-100. 
 

Pisane vijesti