Nova odluka - Hrkalović i Narančić protiv Hrvatske

Slika /slike/ESLJP.jpg

Zahtjev podnositelja u kojem prigovaraju navodnoj neučinkovitosti istrage ratnog zločina nije podnesen u roku

Europski sud za ljudska prava je 23. studenog 2021. donio odluku koju je objavio dana 16. prosinca 2021. godine kojom je zahtjev g. Svetka Hrkalovića i gđe Nade Narančić (dalje: ''podnositelji'') proglasio nedopuštenim jer nije podnesen u roku od 6 mjeseci iz čl. 35. Konvencije.
 
Naime, podnositelji zahtjeva podnijeli su zahtjev Europskom sudu za ljudska prava smatrajući da nadležna tijela kaznenog progona nisu provela učinkovitu istragu stradavanja njihove majke koja je pronađena mrtva u selu Doljani nakon VRA „Oluja“.
 
Iz činjenica predmeta proizlazi da se podnositelji nikada nisu obratili nadležnim tijelima kaznenog progona vezano uz stradavanje njihove majke i sumnju da je ista stradala uslijed kaznenog djela. Podnositelji nisu podnijeli kaznenu prijavu, već je nadležno državno odvjetništvo otvorilo istragu povodom zahtjeva za mirnim rješenjem spora podnositelja koji su podnijeli prije pokretanja parnice za naknadu štete protiv Republike Hrvatske, odnosno saznanja koji su u tom zahtjevu podnositelji iznijeli. Njihova tužba u parničnom postupku je odbačena zbog nastupa zastare.
 
Odlučujući u ovom predmetu, Europski sud je utvrdio kako se od podnositelja zahtjeva, kao bliskih srodnika žrtve, moglo razumno očekivati da sudjeluju u istrazi koja je bila otvorena te da se informiraju o njezinom napretku. Utvrdio je kako podnositelji nisu nadležnim istražnim tijelima ponudili niti jedan novi trag ili informaciju koja bi obnovila obvezu provođenja istrage ili poduzimanja dodatnih koraka u odnosu na one već istražene tragove. Primjenjujući dobro utvrđena stajališta iz odluke u predmetu Opačić i Godić protiv Hrvatske  Europski sud je proglasio zahtjev podnositelja nedopuštenim jer nije podnesen unutar šestomjesečnog roka iz čl. 35. Konvencije.
 
Ova odluka je konačna. Odluka je dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice.
 
Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01/6444 600.

Pisane vijesti