Dvije nove presude – Merčep protiv Hrvatske i Milanković i Bošnjak protiv Hrvatske

Tužitelji nisu bili nezakonito pritvoreni

Europski sud za ljudska prava, dana 26. travnja 2016. donio je dvije presude u predmetima Merčep protiv RH i Milanković i Bošnjak protiv RH u kojima su podnositelji prigovarali da im je povrijeđeno pravo na osobnu slobodu i sigurnost (čl. 5. st. 3. Konvencije) zbog trajanja pritvora koji, prema navodima tužitelja, nisu imali valjane zakonske osnove.
 
Protiv tužitelja su se pred Županijskim sudom u Zagrebu (g. Tomislav Merčep) i Županijskim sudom u Osijeku (g. Vladimir Milanković i g. Drago Bošnjak) vodile istrage i suđenja zbog kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Ti sudovi su tužiteljima odredili pritvor za vrijeme istrage, te kasnije, za vrijeme suđenja.
 
Republika Hrvatska je u postupku dokazala da su osnove za produljenje pritvora bile relevantne i odgovarajuće obrazložene, te su domaći sudovi kontinuirano preispitivali postojanje tih osnova.
 
Europski sud je utvrdio da su se pritvori protiv tužitelja, u razdoblju koje je Europski sud nadzirao, temeljili na relevantnim i dostatnim razlozima, uz propisno poštivanje zahtjeva za "posebnu revnost" u postupku, pa stoga nije došlo do povrede prava na osobnu slobodu tužitelja, protivno članku 5. stavka 3. Konvencije
 
Presude još nisu konačne. Postat će konačne ako nijedna strana u postupku ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem u roku od tri mjeseca od dana objave presude. Presude su dostupne na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a bit će prevedene na hrvatski jezik i objavljene na web stranici Ureda zastupnice (https://uredzastupnika.gov.hr). Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na adresu elektronske pošte ured@zastupnik-esljp.hr ili broj telefona 01/4878-100.

Pisane vijesti | Obavijest o novoj presudi/odluci ESLJP