Analize odluka Kramer protiv Hrvatske i B.G. protiv Hrvatske

Slika /slike/analize.jpg
Ured zastupnika pripremio je dvije analize odluka Europskog suda za ljudska prava u kojima je Europski sud odlučivao povodom prigovora podnositelja da im je odlukama hrvatskih sudova u postupcima radi odlučivanja o roditeljskoj skrbi povrijeđeno pravo na obiteljski život.
 
U predmetu Kramer protiv Hrvatske, Europski sud je utvrdio da su odluke sudova o roditeljskoj skrbi te susretima i druženju s djetetom bile utemeljene na relevantnim i dostatnim razlozima, a podnositelju je u postupku dana prilika iznijeti svoje argumente. Stoga je zahtjev podnositelja proglasio očigledno neosnovanim.
 
Isto tako, Europski sud je zahtjev podnositelja proglasio očigledno neosnovanim i u predmetu B.G. protiv Hrvatske nakon što je utvrdio da se odluka suda o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti te o susretima i druženju s drugim roditeljem temeljila se na dovoljno značajnim i dostatnim razlozima te je bila u skladu s najboljim interesom djeteta.
 
Analize su dostupne u rubrici Sudska praksa - Praksa Europskog suda za ljudska prava u odnosu na Republiku Hrvatsku pod odgovarajućim člankom Konvencije, te u rubrici Sudska praksa - Analize presuda i odluka.  
 

Pisane vijesti